Bekijk het origineel

Werkloosheid blijft groot in Bondsrepubliek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Werkloosheid blijft groot in Bondsrepubliek

OESO-rapport over economie

2 minuten leestijd

PARIJS — Eind dit jaar zal de werkioosheid in West-Duitsland in vergelijking met vroegere jaren nog groot zijn, ook al houdt de positieve ontwikkeling van de economische bedrijvigheid aan. Tot deze conclusie komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar jongste rapport over de economische ontwikkelingen in de Bondsrepubliek,

De organisatie acht het echter niet  helemaal uitgesloten dat de groei van de bedrijvigheid kleiner zal worden zodra de gunstige invloed van de investeringspremies verdwenen en aan de aanvulling van voorraden een eind gekomen is. Volgens de OESO is de voortdurende werkloosheid een van de voornaamste problemen die de autoriteiten in de Bondsrepubliek moeten oplossen. De deskundigen van de organisatie, waarbij 24 Westerse industrielanden zijn aangesloten, noemen de investeringen van het particuliere bedrijfsleven in de Bondsrepubliek onvoldoende. Om de bedrijven tot uitgaven voor nieuwe produktiemiddelen aan te moedigen moeten de winstmarges groter worden, maar dat mag niet gebeuren door ongerechtvaardigde verhogingen van de prijzen. In dat geval zouden de pogingen tot stabilisering van lonen en prijzen wel eens kunnen mislukken.

Aanwijzing

De OESO meent dat een vermindering van de overheidsuitgaven de aangewezen weg is om geld voor andere doeleinden te kunnen gebruiken, vooral voor bevordering van de investeringen van het bedrijfsleven. Op die manier wordt ook de werkgelegenheid bevorderd. De economische deskundigen in Parijs achten West-Duitsland ertoe in staat de inflatie dit jaar onder de vijf procent te houden. Het bruto nationaal produkt (de marktwaarde van alle goederen en diensten) zal dit jaar waarschijnlijk een reële verbetering van 5,5 procent te zien geven. De regering in Bonn schat de groei op vier à vijf procent.

Arbeidscapaciteit

De arbeidscapaciteit van de Westduitsers die wel werk hebben wordt nog steeds in onvoldoende mate benut, zo stelt de OESO verder vast. Daarom zal een toeneming van de bedrijvigheid vermoedelijk in de eerste plaats tot uitdrukking komen in opheffing van werktijdverkortingen en in een toeneming van het aantal overuren.

Het overschot op de lopende rekening van de Westduitse betalingsbalans zou dit jaar wel eens kunnen verminderen tot ongeveer drie miljard mark, zo meent men in Parijs. Verleden jaar stond het op 9,2 miljard. De verwachting is gebaseerd op de vermoedelijke ontwikkeling van de buitenlandse handel in 1976: een toeneming van de invoer met 11,5 procent en van de uitvoer met 11 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Werkloosheid blijft groot in Bondsrepubliek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken