Bekijk het origineel

Geen afkeuring over redding gijzelaars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen afkeuring over redding gijzelaars

Herzog: „Israël kreeg gelijk"

2 minuten leestijd

NEWYORK — De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag de behandeling afgerond van de Israëlische bevrijdingsactie van gijzelaars op het Oegandese vliegveld Entebbe zonder dat tot een besluit kon worden gekomen - Israël is niet veroordeeld wegens zijn actie noch is men het eens geworden over maatregelen tegen kapingsacties als die waarvan de gijzelaars in Entebbe het slachtoffer waren.

Een Amerikaans-Britse resolutie waarin alle leden werden opgeroepen kapingsacties en soortgelijke terreurdaden te veroordelen en te straffen kreeg slechts de steun van zes van de 15 leden van de raad. Twee landen onthielden zich van stemming, zeven kondigden aan dat zij niet aan de stemming zouden deelnemen. Voor aanvaarding van een resolutie zijn negen stemmen nodig.

Afrikaanse landen hadden reeds, omdat zij er geen steun voor kregen, hun pogingen opgegeven Israël te laten veroordelen wegens de commando aanval op 4 juli welke volgens hen een „flagrante schending" van de Oegandese soevereiniteit inhield.

Wel tegenstander

Afrikaanse en andere landen uit de derde wereld hebben gesteld dat zij tegenstanders zijn van kaping maar dat de raad slechts had te oordelen over de beweerde Israëlische schending van de Oegandese territoriale soevereiniteit. Israël diende daarvoor volgens hen te worden veroordeeld.

De Verenigde Staten, Groot Brittannië, Japan, Zweden, Frankrijk en Italië hebben de anti-kaping resolutie gesteund. Zij deelden het Amerikaanse standpunt dat Israël nooit in Oeganda zou hebben ingegrepen indien pro-Palestijnse guerrillastrijders verleden maand niet een vliegtuig dat op weg was van Athene naar Parijs zouden hebben gekaapt en naar Oeganda gedwongen.

De raad heeft donderdagmorgen 00.40 het debat over de Israëlische bevrijdingsactie in Oeganda besloten. Het debat heeft vier dagen geduurd.

"Israël kreeg gelijk"

De Israëlische ambassadeur Herzog heeft in een verklaring na afloop van het debat in de Veiligheidsraad gezegd "Israël is niet veroordeeld en heeft daarom gelijk gekregen", aangezien de raad was bijeengeroepen met het doel Israël te laten veroordelen.

Herzog oefende kritiek uit op het feit dat de Amerikaans-Britse resolutie niet is aangenomen. „Dit toont weer eens aan wat fatsoenlijke en vrijheidslievende mensen van de Verenigde Naties kunnen verwachten", aldus de ambassadeur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geen afkeuring over redding gijzelaars

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken