Bekijk het origineel

Westen helpt Moskou crisis te voorkomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Westen helpt Moskou crisis te voorkomen

Amalrik bij aankomst op Schiphol:

3 minuten leestijd

SCHIPHOL — „De Russische leiders voeren de laatste jaren een intern beleid dat balanceert tussen twee overwegende tendensen. De ene tendens die zich op alle niveau's in de Russische samenleving manifesteert, gaat in de richting van een liberalisering, zoals we die kortstondig hebben kunnen volgen in het Tsjecho Slowakije van 1968.

De andere tendens wijst duidelijk op een verharding van het regime. De Russische leiders zijn zich bewust dat ze slechts tussen de twee tendensen kunnen balanceren om een binnenlandse crisis te voorkomen. Ze worden daarbij geholpen door de politieke opstelling van het Westen die een te grote toegevendheid uitstraalt. Je zou zelfs kunnen stellen dat het Westen met deze houding Moskou hindert meer democratisch te worden".

Verwijten

Deze aanklacht vormde een onderdeel van de verwijten die de Russische dissidente historicus Amalrik tijdens zijn eerste aankomst in het Westen aan het adres van Moskou richtte. Volgens hem noemen de Russische leiders hun systeem communistisch, maar. z.i. vertoont het trekken van het nationaal-socialisme in Duitsland.

Almarik sprak kort na een tumultueuze ontvangst in de overvolle perskamer van de luchthaven Schiphol.

Voorlopig zullen Andrej Amalrik en zijn vrouw een huis in Utrecht betrekken. Hij zei niet of hij zal ingaan op uitnodigingen van de universiteit van Utrecht en van de universiteiten George Washington en Harvard in Amerika zijn studie geschiedenis aldaar te komen voortzetten.

Terugkeer

De historicus meent dat hij overeen aantal jaren naar de Sovjet-Unie zal kunnen terugkeren, "maar dit is uitsluitend een gevoelskwestie en geen rationele overweging". Wel zullen daartoe in zijn land een aantal veranderingen moeten plaatshebben. De twee mogelijkheden die hij ziet zijn:

• Dat het regime in Moskou toleranter wordt;

• Dat het land vervalt in wanorde en anarchie.

Persoonlijk geeft hij de voorkeur aan de eerste mogelijkheid. De tweede mogelijkheid die Amalrik aanstipt vormt de kern van zijn boek „Haalt de Sovjet-Unie 1984". De publikatie van dit boek lokte onmiddellijk een reactie van de Russische autoriteiten uit. Wegens het "verzinnen en verspreiden van lasterlijke anti-Sovjetrussische aantijgingen" verdween Amalrik in mei 1970 voor drie jaar in een werkkamp, een straf die later nog werd aangevuld met drie jaar interne ballingschap.

Voordat hij zijn straf volledig had uitgezeten, kwam de historicus in mei 1975 weer op vrije voeten. Overigens wilde Amalrik op een desbetreffende vraag wel toegeven dat de ineenstorting van het huidige regime, zoals hij dat bij het schrijven van zijn boek voorzag, niet reeds in 1984 behoeft te worden verwacht. De binnenlandse ontwikkelingen in de Sovjet-Unie zijn, naar zijn zeggen, langzamer gevorderd dan hij aanvankelijk had geschat. Daarnaast is hem gebleken dat de leiders in het Kremlin een flexibeler houding tegenover deze ontwikkelingen hebben betoond dan op het moment dat hij zijn boek schreef het geval was.

Ontspanning

Op de vraag wat Moskou, volgens hem, onder ontspanning verstaat gaf Amalrik een tweeledig antwoord. Aan de ene kant meent hij dat het Kremlin zich voor ontspanning uitspreekt om een interne crisis en een crisis met de volksrepubliek China te voorkomen. Stabiele relaties met het Westen zijn daarvoor een goede waarborg. Aan de andere kant gebruikt Moskou het begrip detente als een slaappil. "Je neemt hem graag om de problemen te vergeten", waaraan de dissident echter toevoegde "als je wakker wordt zijn de problemen echter niet opgelost".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Westen helpt Moskou crisis te voorkomen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken