Bekijk het origineel

Britse wapenzending voor bedreigd Kenia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse wapenzending voor bedreigd Kenia

Angst onder Kenianen in Oeganda

3 minuten leestijd

LONDEN — Groot-Brittannië zal op zeer korte termijn wapens, ammunitie en bommen naar Kenia zenden om de strijdkrachten van de Keniase president Kenjatta te helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van het buurland Oeganda, zo zegt de Londense Daily Express vandaag in een voorpagina-artikel.

De Daily Express zegt dat het Britse kabinet hiertoe besloten heeft na een dringend verzoek te hebben ontvangen van president Kenjatta. Kenia heeft Engeland de verzekering gegeven dat het land niet zelf zal aanvallen, aldus het dagblad. Het Oegandese leger is veel groter dan dat van Kenia en de betrekkingen tussen beide Oost-Afrikaanse buurlanden hebben een dieptepunt bereikt na de Israëlische commando-aktie op het Oegandese vliegveld Entebbe. Na hun aktie maakten de Israëli's een tussenlanding op het vliegveld van Nairobi wat voor de Oegandese president Amin een reden was Kenia te beschuldigen van samenwerking met de Israëli's. Zowel Kenia als Oeganda zijn voormalige Britse kolonies. Het land van Amin werd in 1962 onafhankelijk en Kenia in 1963.

Intussen houden berichten van bloedige represailles tegen Kenianen in Oeganda aan. Velen vluchten. Sommige vluchtelingen vertelden over Kenianen die in de Keniase wijk van Kampala waren doodgeschoten, anderen zeiden dat veel blanken in Kampala bang waren om de rit naar het vliegveld te ondernemen vanwege mogelijke represailles door de soldaten die het straatbeeld in de stad schijnen te bepalen.

Een vluchteling zei, dat er in diplomatieke kringen werd gepraat over het verlaten van het land indien de situatie in Oeganda niet verbeterde. Voor de Israëlische aktie leefden de mensen met vrees, maar nu zijn ze in paniek, aldus de vluchteling.

Kenia heeft donderdag 123 Oegandese employés van East African Airways, de gezamenlijke luchtvaartmaatschappij van Kenia, Oeganda en Tanzania, ontslag aangezegd. Zij moeten plaatsmaken voor Kenianen. Een Keniase functionaris wilde niet zeggen of de maatregel verband houdt met de spanning tussen Kenia en Oeganda.

Nieuwe uitwijzing

Oeganda heeft donderdag bekendgemaakt dat twee Britten wegens spionage over de grens zijn gezet. Volgens een, door radio-Oeganda aangehaalde, militaire woordvoerder zijn het een man en een vrouw die betrokken waren bij activiteit van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA). Eerder deze week gelastte president Amin de Britse tweede ambassade-secretaris Chandley te vertrekken en vroeg hij Londen om terugroeping van de waarnemend hoge commissaris Horrocks.

De Britse regering heeft reeds donderdag als opvolger voor de dienstdoende Britse hogecommissaris in Oeganda, James Horrocks, een plaatsvervanger benoemd, Eustace Gibbs.

Mevrouw Bloch

Premier Callaghan heeft president Idi Amin van Oeganda geëist dat deze opheldering geeft over de mysterieuze dood van de 74-jarige mevrouw Dora Bloch, één van de gijzelaars op de luchthaven van Entebbe die in een ziekenhuis in die stad werd opgenomen maar daarna spoorloos verdween.

In een toespraak in het Lagerhuis waarschuwde de Britse premier voorts de Britse kolonie van 500 mensen in Oeganda in overweging te nemen of Oeganda nog langer veilig voor hen was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Britse wapenzending voor bedreigd Kenia

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken