Bekijk het origineel

Noordzee gaat Europa van olie voorzien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Noordzee gaat Europa van olie voorzien

Eenderde van behoefte

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Als de ontwikkelingsfase van de olievelden in de Noordzee voorbij zal zijn, zal de Noordzee in naar schatting eenderde van de West-Europese vraag naar olie voorzien. Dit heeft volgens een verslag in de bedrijfskrant „Onder de Vlam" de president directeur van de SHELL Nederland, ir. J. A. P. Montijn gezegd.

Hij zei dat de uiteindelijke winbare reserves in de Noordzee beneden de 62 ste breedtegraad kan worden geschat op 35 à 40 miljard vaten, dat is 6 à 7 miljard ton. De bewezen reserves daarvan bedragen ruim 14 miljard vaten, dat is ongeveer 2,5 miljard ton.

Duurder

De technische produktiekosten van Noordzeeolie variëren naar gelang de ligging van het veld en het tijdstip van de explöitatte van 3 tot 7 dollar per vat. In grote velden in het Midden-Oosten lopen de kosten van 20 tot 50 dollarcents per vat.

Ir. Montijn stelde, dat West-Europa het dus zeker niet zonder de importen uit de OPEC landen zal kunnen stellen. Bij de ramingen van de SHELL van de vraag naar olie is aangenomen, dat het totale energieverbruik met 3 à 3,5 procent per jaar zal toenemen, vooral omdat de kolenproduktie minstens op peil gehouden zal worden en omdat aardgas en kernenergie een grote rol zullen gaan spelen, volgt daaruit dat het olieverbruik slechts langzaam zal stijgen en dat de komst van Noordzeeolie de importen uit de OPEC-lamden zal verlagen. Zelfs in 1985 zal het olieverbruik niet veel boven dat van 1973 liggen, zodat voorlopig raffinaderijen, pijpleidingen en havenfaciliteiten niet uitgebreid behoeven te worden.

Aantrekkelijk

De Noordzeeolie heeft een aantal aantrekkelijke aspecten: zij heeft onder andere een laag zwavelgehalte en is licht. Dit maakt de Noordzeeolie geschikt voor consumenten van stookolie die aan bepaalde milieueisen moeten voldoen. Dit betekent verder, dat Noordzeeolie in principe duurder zal zijn. Derhalve zal een land nooit alleen maar Noordzeeolie willen gebruiken zelfs voor Groot-Brittannië is het voor de hand liggend om een behoorlijk deel OPEC-olie te blijven importeren en de duurdere noordzeeolie uit te voeren. De SHELL-directeur verwacht, dat Rotterdam in deze langzaam groeiende oliemarkt zijn positie zal kunnen handhaven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Noordzee gaat Europa van olie voorzien

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken