Bekijk het origineel

Regeling was niet in strijd met EEG-recht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Regeling was niet in strijd met EEG-recht

Vangstbeperking tong en schol

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De vangsbeperkingsregeling voor schol en tong, die voor het jaar 1975 in ons land was uitgevaardigd, was niet in strijd met EEG-recht. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft dit vastgesteld in een arrest. '

De Economische politierechters in Zwolle en Alkmaar hadden eind vorig jaar een aantal zaken tegen overtreders aan het Hof voorgelegd om een uitspraak over verenigbaarheid met EEG-recht te krijgen

Het Hof van Luxemburg vindt dat Nederland, in het kader van het verdrag over de visserij in het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan, bevoegd was verbintenissen aan te gaan om de rijkdommen van de zee in stand te houden, het had dus ook het recht nationale maatregelen te nemen ter nakoming van die verbintenissen. De doelstelling en de werking van de (grotendeels op prijsregelingen betrekking hebbende) EEG-visserijverordeningen worden door die vangstbeperking niet aangetast, vindt het Hof. Evenmin ziet het er een door het EEG-verdrag verboden kwantitatieve beperking van het gemeenschappelijke handelsverkeer in.

Twijfel

De Economische officier van justitie in Zwolle — waar de Economische politierechter in december zes zaken tegen Urkers naar Luxemburg doorstuurde — heeft nog niet beslist of hij deze zaken nu doorzet. ,,Het spoedeisende is er nu af', zo zegt hij.

Inmiddels zijn een stuk of tien dit jaar begane overtredingen bij hem aangebracht. Wat daarmee gaat gebeuren moet ook nog beslist worden. Voor dit jaar heeft de EEG-ministerraad alle twijfel weggenomen door bij verordening de lidstaten te machtigen tot het handhaven van nationale vangstbeperkinN.

Voorwaardelijke boete

De Economische politierechter in Alkmaar heeft vrijdagmorgen 44 tong- en scholvssers uit Wieringen, Den Helder en Texel veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van ƒ250,- wegens het niet opgeven van hun vangst aan het produktschap voor de visserij. Begin dit jaar besloten de vissers en bloc de in verband met de quoteringsmaatregelen verplichte opgave achterwege te laten, omdat de vangsten ver uitgingen boven de toegestane hoeveelheden. Onjuiste opgave van vangsthoeveelheid beschouwden zij als valsheid in geschrifte en verwierpen zij uit principe. Politierechter mr. B. Posch zei begrip te hebben voor de moeilijke economische situatie, waarin de tong- en scholvisserij door de quotering terecht is gekomen. Anderzijds achtte hij het onduldbaar dat een langs democratische weg en in het belang van de visserij en de visstand tot stand gekomen maatregel wordt genegeerd.

De vissers lieten weten dat zij de vangstformulieren op advies van hun organisaties voortaan wel invullen zij het met tegenzin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Regeling was niet in strijd met EEG-recht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken