Bekijk het origineel

Begrotingsbespreking in augustus afgerond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Begrotingsbespreking in augustus afgerond

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Het kabinet zal de besprekingen over de begroting voor 1977 en het dekkingsplan eind augustus afronden, zo heeft premier Den Uyl gisteren na afloop van het kabinetsberaad in Den Haag meegedeeld.

Daarbij zullen ook de macro-economische verkenningen van het Centraal Planbureau worden betrokken. Daar zien we met spanning naar uit, aldus de premier. Als die bekend is, zal moeten blijken tot welke drukstijging het kabinet kan gaan en hoe groot het financieringstekort zal zijn. Volgens Den Uyl hebben de besprekingen dit jaar extra problemen opgeleverd door de loonmaatregel.

De premieverlaging die is voorgesteld leidt tot verhoging van het wettelijke minimumloon, dat weer gekoppeld is aan de bijstands- en andere sociale uitkeringen. Ook wees de minister-president op de ƒ400 miljoen voor de loonkostensubsidie als onderdeel van de loonoperatie.

Voorts zijn er nog de effecten van de bezuinigingsplannen van het kabinet, de zogenaamde eenprocentsoperatie. Als de plannen gaan werken en er bijvoorbeeld minder werkloosheid ontstaat, komen er de inverdieneffecten (minder werklozen, minder WW-uitkeringen). Het berekenen van deze effecten en de verdeling ervan levert volgens Den Uyl nogal problemen op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Begrotingsbespreking in augustus afgerond

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken