Bekijk het origineel

Biesbosch brandhaard van het botulisme

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Biesbosch brandhaard van het botulisme

Bijna 2500 dode vogels

2 minuten leestijd

DORDRECHT — De Dordtse Biesbosch die door de Nieuwe Merwede gescheiden wordt van de Brabantse is volgens deskundigen op het ogenblik in Nederland de brandhaard van het botulisme. De ziekte heeft al veel slachtoffers gemaakt. Tot dusver heeft een speciaal desstructiebedrijf ingestelde opruimingsploeg al tegen de 2500 dode vogels verzameld. De kadavers zijn naar een destructiebedrijf gebracht om te worden verbrand.

Omtrent de aard van het botulisme zoals dat op het ogenblik in de Dordtse Biesbosch voorkomt is van de zijde van het gemeentebestuur van Dordrecht medegedeeld, dat het type C betreft dat ongevaarlijk is voor de mens. Toch wordt uiteraard afgeraden in ondiep en weinig stromend water te zwemmen. Op het ogenblik wordt elke dag het weidegebied afgezocht naar dode vogels. Dat is de enige mogelijkheid om de ziekte althans nog enigermate in toom te houden.

Opruiming

De van drie tot tien man versterkte opruimingsploeg gevormd door de Dordtse dienst van openbare werken, vaart met bootjes door de kreken om de her en der verspreid liggende dode vogels op te ruimen. Eerst vonden zij vooral wilde eenden, maar allengs blijken ook andere vogelsoorten, zoals meeuwen, talingen, meerkoeten en waterhoentjes door het botulisme te worden bedreigd. Vogelkenners maken zich ernstige zorgen over de situatie. Zij vrezen dat straks de ganzen, de lepelaars en de reigers ook het slachtoffer zullen worden.

Deskundigen menen dat de Dordtse Biesbosch dit jaar zo zwaar getroffen wordt omdat door de Deltawerken het verschil in eb en vloed op de Nieuwe Merwede en dus in de daarmee in verbinding staande wateren aanzienlijk is verkleind. Daardoor blijft in kreekjes en op slikken veel water staan waarvan de temperatuur door de aanhoudende zonnestraling hoog kan oplopen. Het gemeentebestuur van Dordrecht houdt de toestand nauwlettend in het oog. Het is in overleg getreden met instanties als Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Dienst der domeinen die hun steun hebben toegezegd bij de bestrijding van de ziekte. De mogelijkheden daartoe beperken zich echter tot een zo snel mogelijke opruiming van de dode dieren, die men elke dag weer aantreft.

Verder staat men vooralsnog machteloos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Biesbosch brandhaard van het botulisme

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken