Bekijk het origineel

Dagbladen aantrekkelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dagbladen aantrekkelijk

2 minuten leestijd

<br />

De beleggingsanalisten zijn opmerkelijk eensgezind in hun opinie over de aandelen van dagbladuitgeverijen. Tijdens de economische terugslag van 1974 en 1975 hebben deze ondernemingen hun winsten beter op peil kunnen houden dan het gemiddelde van de Nederlandse industrie. Voor de komende jaren wordt een gunstige ontwikkeling verwacht. Dat is gebaseerd op:

• Een vrijwel voltooide sanering van de bedrijfstak;

• Een vrij soepel prijsbeleid van de regering voor abonnementen en advertenties om de overgebleven bladen te laten voortbestaan;

• De overschakeling van lood op fotografisch zetten, waardoor de kostenstijging sterk wordt beperkt. Daar komt bij dat door de overcapaciteit in de papierindustrie de papierprijzen de komende jaren niet erg zullen stijgen. Daar staat tegenover dat het maken van dagbladen vrij arbeidsintensief is, vooral aan de kont van de redactie en de bezorging.

Aan de Amsterdamse effectenbeurs zijn de aandelen genoteerd van vier dagbladuitgevers: De Nederlandse Dagblad Unie (NDU) met o.m. NRC-Handelsblad en Algemeen Dagblad, en De Telegraaf met een sterke positie op de landelijke dagbladenmarkt en Audet en Wegener met regionale bladen in het zuiden, oosten en noorden van het land.

Van deze bedrijven heeft de NDU in 1975 met ƒ 295,— miljoen de grootste omzet gehaald, waarvan 56 procent uit de sector dagen advertentiebladen. De winst per aandeel kwam op ƒ 34,72,— waaruit een dividend van 14 procent werd uitgekeerd. Bij de Telegraaf kwam 93 procent van de omzet van ƒ 269,— miljoen uit de krantensector, kwam de winst op ƒ 14,23,— per aandeel en werd daarvan ƒ 3,60,— aan dividend betaald. De omzet van Audet bedroeg ƒ 147 miljoen, waarvan 95 procent uit krantenactiviteiten, de winst per aandeel kwam op ƒ 45,78 bij een dividend van ƒ 18,—. Van de omzet van Wegener kwam 81 procent uit haar bladen, terwijl de winst per aandeel op ƒ 3,27 kwam, waarvan ƒ 3,— dividend werd betaald.

Op de huidige koersen (NDU ƒ 165, De Telegraaf ƒ 87, Audet ƒ 260 en Wegener ƒ 53) achten de beleggingsanalisten de aandelen van deze ondernemingen bepaald goedkoop. Dat geldt vooral NDU, waar bij een gelijk dividend over 1976 een rendement op wordt behaald van 8.5 procent, en Audet 7.7 procent. Voor Wegener komt het rendement uit op 5.7 procent en voor De Telegraaf, als het dividend wordt verhoogd tot ƒ 4,— op 4.7 procent. Vooral de NDU en Audet zijn in de afgelopen week al wat in koers aangetrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Dagbladen aantrekkelijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken