Bekijk het origineel

Nederlandse consument minder pessimistisch

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlandse consument minder pessimistisch

Economische situatie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Nederlandse consument is de afgelopen maanden iets optimistischer geworden over de economische situatie in ons land. Dit blijkt uit een conjunctuurenquête, die in mei door het Centraal Bureau voor de Statistiek is gehouden. De resultaten van de enquête zijn gisteren hekendgemaakt.

In mei verwachtte 30 procent van de consumenten, dat de algehele economische situatie in de komende twaalf maanden slechter zal worden. In januari van dit jaar leefde deze verwachting nog bij 42 procent. Van de consumenten verwachtte 26 procent (januari: 25) een verbetering van de economische situatie, 32 procent (januari: 30 procent) dacht dat de situatie ongewijzigd blijft. 4 procent zei financieel niet rond te kunnen komen (jan: 3), 10 procent, dat de spaarmiddelen moesten worden aangesproken (jan: 7). Het percentage consumenten, dat een beetje geld opzij legt is gedaald van 30 in januari tot 23 in mei. Veel geld legt 2 procent van de consumenten opzij, evenals in januari. In de eigen financiële situatie verwachtte 13 procent (jan: 14) een verbetering; 26 procent (-jan: 25) dacht dat de eigen financiële situatie er het komende jaar op achteruit zal gaan.

Prijsstijging

In mei verwachtte 22 procent van de consumenten een sterkere prijsstijging dan tot nu toe, in januari was dat 20 procent. 58 procent geloofde, dat de prijzen evenveel zullen stijgen als daarvoor (jan,: 56) en 16 procent verwachtte dat de prijzen minder zullen stijgen (jan.: 19).

Vergeleken bij mei 1975 is er sprake van een dalend pessimisme bij de consumenten. Toen zag 50 procent (nu 39) de economische situatie in ons land het komende jaar achteruit gaan. Maar over de financiële situatie van het eigen huishouden was de consument vorig jaar minder pessimistisich: 19 procent in 1975 tegen 26 procent in 1976 zag de eigen financiële situatie slechter worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nederlandse consument minder pessimistisch

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken