Bekijk het origineel

MONTREAL

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

MONTREAL

3 minuten leestijd

<br />

De Olympische Spelen die thans in Montreal gestart zijn, zijn geen kleine zaak. Dat Is de inwoners van deze Canadese stad allang duidelijk geworden. De bouw van de Olympische onderkomens heeft honderden miljoenen dollars gekost. Daardoor is de stad met zware lasten opgescheept. Tweehonderd miljoen dollar moet zij bijdragen in de tekorten en dat moet beknibbeld worden op hoognodige zaken als woningbouw, afvalverwerking en verkeerswegen.

Sport dient de verbroedering van de volken, zo luidt de officiële filosofie van de Olympische Spelen. De praktijk was echter de laatste weken dat rond de Olympische Spelen allerlei internationale vetes werden uitgevochten. Eerst waren er moeilijkheden over de deelname van Taiwan. Daarna besloten de meeste Afrikaanse landen op het laatste nippertje tot een boycot van de spelen, omdat Nieuw-Zeeland meedeed, terwijl het op sportgebied tevens contacten onderhield met Zuid-Afrika.

Vooral ook voor het boksprogramma schijnt het vertrek van de Afrikanen 'n groot verlies te zijn. En in boksen is het grote publiek het meest geïnteresseerd, getuige het feit, dat de televisiemaatschappijen daar het meeste van uitzenden. Een verslaggever van De Volkskrant typeerde dit onderdeel van de Olympiade op een treffende wijze. „De dreunen die in naam van de olympische verbroedering worden uitgedeeld — zo schreef hij — zijn dagelijks op de televisie te zien. Het boksprogramma is uitgebreider dan welk ander, de ene partij is nog niet afgelopen of er staan al weer twee nieuwe pugilisten klaar om elkaar naar het canvas te sturen. De scheidsrechters, bij wie de internationaal hoog genoteerde Bennie Bril, willen nog wel eens tussenbeiden komen om taktische vuiligheidjes met opgestoken vingertje af te keuren, maar zij staan er niet om het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel te verhinderen. Bij normale bokspartijen is er meestal sprake van evenwicht. Er wordt in het algemeen geen prutser tegenover een crack gezet. Onder de olympische vlag gebeurt het echter regelmatig dat een jongeman, die in eigen land een aardig partijtje meeblaast, gedurende drie ronden van drie minuten met een ijzersterke staatsamateur te maken krijgt, die een vernietigende klap in de handschoenen heeft en hem maar al te graag uitdeelt". Tot zover het relaas in De Volkskrant, dat voor zich zelf spreekt.

De Olympische Spelen, die elke vier jaar de wereld in beroering brengen, leiden dus niet tot een verbroedering van de volken, maar integendeel tot verruwing. Zij bieden een nieuw terrein om de internationale vijandschap te openbaren.

De sportlieden die daarbij betrokken zijn, zijn niet veel meer dan lijdend voorwerp. De internationale politiek bepaalt of zij mee mogen doen of naar huis moeten terugkeren. Officieel zijn de deelnemende sportlieden amateurs. In werkelijkheid komt men echter zonder een jaren durende en geweldig tijdrovende training nergens. Ook dat is echter nog niet genoeg. Doping is uiteraard verboden. Niettemin wordt van alles in die sfeer gehanteerd tot en met hormoonpreparaten toe om steeds maar weer records te verbeteren. Zo wordt het menselijk lichaam opgefokt om, al was het maar met enkele seconden, de ander te overtroeven.

Het is dan ook duidelijk dat deze Olympiade ons alleen maar met afkeer kan vervullen. Hier wordt de mens verheerlijkt en tegelijkertijd ook uitgebuit. Ten koste van alles wordt persoonlijke en nationale roem gezocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

MONTREAL

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken