Bekijk het origineel

Rhodesische leger werft huurlingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rhodesische leger werft huurlingen

Ook Vietnam-veteranen

2 minuten leestijd

LONDEN — Via allerlei kanalen werft het Rhodesische leger in het buitenland soldaten, die worden ingezet tean de zwarte nationalisten waaraan het blanke minderheidsregiem Smith een steeds hardere dobber heeft.

„Panorama", het actualiteitenprogramma van de Britse BBC, zond maandagavond een reportage uit waarin werd aangetoond dat Rhodesië via tussenpersonen soldaten ronselt in de Verenigde Staten, Engeland en enkele andere Europese landen, waaronder West-Duitsland.

Het Rhodesische leger, dat voor eenderde uit zwarten wordt gerecruteerd, telt 5000 geregelde soldaten en 10.000 reservisten. Sinds de guerrilla zich enkele maanden geleden, vooral langs de grens met het revolutionaire buurland Mozambique, verhevigde, heeft het Rhodesische ministerie van defensie rechtstreeks geappelleerd aan buitenlandse hulpstrijdkrachten.

Daarbij beklemtoonde het ministerie dat Rhodesië geen huurlingen werft, maar „vrijwilligers" die geen aparte eenheden vormen en, geïncorporeerd in het leger, geen cent meer krijgen dan de normale soldij.

„Op safari**
Eën Brit yertelde de BBC dat via zi|n bemiddeling 90 buitenlanders naar Rhodesië waren gegaan om daar als soldaat te worden ingelijfd. Volgens „Panorama" hebben zich in Salisbury kortgeleden 80 Amerikaanse Vietnam-veteranen gemeld, terwijl er in de Bondsrepubliek nog eens 70 man werden aangeworven.

Deze laatsten waren nog gerecruteerd door Edgar Thelen, de man die in Westduitse bladen „safarigidsen" aanwierf. De Westduitse justitie liet zich door Thelens eufemisme geen rad voor ogen draaien en de man ging het cachot in wegens het ronselen van soldaten voor een vreemde mogendheid. Het BBC-magazine stelde maandagavond dat de duizenden Amerikaanse Vietnam-veteranen thans een belangrijke doelgroep zijn voor de ronselaars, „mannen die in het geheim en vaak buiten de wet opereren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Rhodesische leger werft huurlingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken