Bekijk het origineel

Menselijke waardigheid niet aantasten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Menselijke waardigheid niet aantasten

Document over sterilisatie

2 minuten leestijd

ROME — De sterilisatie van de mens blijft volgens de leer van de R.K. kerk absoluut verboden. Aldus een document van de Romeinse congregatie voor de geloofsleer, dat het Romeinse Jezuïetentijdschrift „La Civilta Cattolica" deze week heeft gepubliceerd.

Het document is het antwoord op een vraag van de Amerikaanse bisschoppenconferentie vanwege het toenemen van sterilisaties in vele klinieken in de V.S. Uit het tot dusver geheim gehouden antwoord werd voor het eerst geciteerd tijdens een artsencongres, dat in mei te Londen werd gehouden.

Volgens het Romeinse document mag de overheid de burgers niet dwingen tot sterilisatie vanwege het algemeen belang. Een dergelijk voorschrift schendt — aldus de congregatie voor de geloofsleer — de waardigheid en de onaantastbaarheid van de menselijke persoon. Het feit dat „niet weinig theologen" afwijken van de traditionele leer mag voor geen enkele katholiek een argument zijn voor sterilisatie. De R.K. ziekenhuizen en het medisch personeel wordt verboden mee te werken aan ingrepen die ten doel hebben zwangerschap te voorkomen.

In een commentaar typeert „La Civilta Cattolica" de sterilisatie ironisch als het derde „geschenk" na abortus en euthanasie, dat zekere stromingen van de moderne beschaving aan de mensheid geven. Helaas wordt ook deze aanval op de waardigheid van de mens - aldus het blad - in steeds bredere kring gepraktiseerd, vooral als deel van de campagne voor de geboortenbeperking. Ook het Vatikaanse dagblad „Osservatore Romano" herinnert aan de klassieke leer over geboortenregeling, zoals deze 25 juli 1968 omschreven werd in de encycliek ,,Humanae vitae" en nu volgens het blad met voeten wordt getreden door de bekende Duitse moraaltheoloog, pater redemptorist dr. Bernard Haering, die in Rome en in de V.S. doceert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Menselijke waardigheid niet aantasten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken