Bekijk het origineel

Links Polen vraagt Berlinguer om hulp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Links Polen vraagt Berlinguer om hulp

opnieuw proces tegen demonstranten

2 minuten leestijd

ROME — Een vooraanstaande Poolse „dissident" heeft de Italiaanse communistische partijleider Berlinguer een open brief geschreven met het verzoek tussenbeide te komen ten gunste van de zes Poolse arbeiders die zijn veroordeeld wegens hun aandeel in het oproer van 25 juni in de Poolse stad Ursus. De brief stond dinsdag afgedrukt in de Italiaanse pers.

De auteur is de 40-jarige Jacek Huron, die door het Italiaanse persbureau Ansa wordt voorgesteld als „een van de bekendste persoonlijkheden" van de linkse Poolse „oppositie". De zeer lange brief, die gedetailleerd verhaalt van de gebeurtenissen in Ursus na de aangekondigde scherpe prijsverhoging van levensmiddelen wordt integraal gepubliceerd door het Romeinse blad Il Tempo (conservatief), dat zich in een hoofdartikel afvraagt of Berlinguer op het verzoek zal ingaan. De rest van de Itlaiaanse pers, inclusief het orgaan van de communistishe partij L'Unita, publiceert een uitreksel van de brief.

De brief eindigt met de volgende oproep aan Berlinguer: „Ik weet dat uw stem in de westerse landen telt, en evenzeer tegenover de Poolse autoriteiten. Ik doe een beroep op uw geweten. Wees niet onverschillig tegenover deze zaak".

In Warschau zijn dinsdag opnieuw zeven arbeiders veroordeeld vanwege hun aandeel aan de ongeregeldheden die vorige maand in Polen uitbraken ten gevolge van een aankondiging van de regering dat de prijzen vanwege gestegen energie- en grondstoffen prijzen verhoogd moesten worden. Volgens het semi-officiële persbureau Interpress zijn de zeven veroordeeld tot straffen van 3-5 jaar. De leeftijd van de veroordeelden varieert van 21-35 jaar.

Een ander Pools gerechtshof heeft maandag zes mensen veroordeeld wegens hun aandeel bij een bloedige demonstratie tegen de aangekondigde prijsverhogingen, die overigens na de onrust in het hele land snel werden ingetrokken. Bij dit proces werden de verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen die varieerden van 4-10 jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Links Polen vraagt Berlinguer om hulp

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken