Bekijk het origineel

Drukkerij de Groot mag niet bouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Drukkerij de Groot mag niet bouwen

Bevolking Goudriaan contra „import"

4 minuten leestijd

GOUDRIAAN — Drukkerij De Groot in het Zuidhollandse plaatsje Goudriaan mag geen drukkerij in de kern van het dorp bouwen. Een nieuw ingezetene, de heer T. C. van Eldik, die drie à vier jaar geleden vanuit Schoonhoven naar Goudriaan verhuisde, staat de nieuwbouw van de drukkerij in de weg. Hij diende begin dit jaar een bezwaarschrift in tegen een besluit van b. en w. om een bouwvergunning te verlenen.

De Kroon schorste daarop het besluit en legde daarmee het werk aan de drukkerij grotendeels stil. Sindsdien heeft de heer Van Eldik geen leven meer in het bijna 700 inwoners tellende plaatsje bij Gorinchem. De bevolking is woedend, dat de nieuwkomer probeert in het dorp de gang van zaken te beïnvloeden. Hij heeft de mensen erg tegen zich in het harnas gejaagd, aldus burgemeester M. Visser. „Ik heb begrepen dat men hem niet meer groet en zo....". Drukker F. de Groot, die de aanvraag om de bouwvergunning heeft ingediend, meent dat de zaak nog hel wat ernstiger is. „De bevolking is bereid om het huis van de familie Van Eldik eens flink toe te takelen".

Wethouder M. de Gier, de schoonvader van drukker De Groot, vindt het schandalig wat „de import" gedaan heeft. Tegenover een plaatselijke krant verklaarde De Gier: „Hij (Van Eldik) krijgt hier in Goudriaan nog eens een keer een pak slaag op zijn lijf, vrees ik". De heer Van Eldik zelf, bang „dat er nog meer publiciteit van komt", wilde weinig anders zeggen over de zaak dan: „Er wordt een hetze tegen mij gevoerd terwijl het toch om een zuiver zakelijk iets gaat".

Bestemmingsplan

Van Eldik diende zijn bezwaarschrift in, omdat naar zijn mening de bouwvergunning in strijd is met het bestemmingsplan voor dat deel van Goudriaan. In dit plan is bepaald, dat ter plaatse alleen woningen, winkels, kleine ambachtelijke bedrijven en werkplaatsen mogen verrijzen. De te bouwen drukkerij (kosten: 6 ton) zou moeten bestaan uit een pand van dertig bij acht meter en zou werk bieden aan twaalf tot vijftien mensen. Volgens b en w, hierbij gesteund door de gemeenteraad, voldoet het bouwplan van drukker De Groot aan de gestelde eisen. Daar komt nog bij, zo vertelde burgemeester Visser, dat het gemeentebestuur De Groot, „die dringend aan uitbreiding toe is", graag wil helpen.

Getuige een handtekeningenactie, op touw gezet door een kennis van de drukker denkt de bevolking daar net zo over. Van de 230 gezinnen spraken zich er rmm 200 uit voor de bouw van de drukkerij. De lijst met handtekeningen is naar de minister van Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening gestuurd.

Karakter

De heer Van Eldik, die dicht bij de plek woont waar de drukkerij zou moeten komen, vindt echter dat het nieuwe gebouw een aanslag zou betekenen op het rustieke karakter van Goudriaan. Twee instanties zijn dat met hem eens: de welstandscommissie en de stichting stad en landschap. Gezien de schorsing van het besluit van b en w neemt ook het ministerie de zaak nogal hoog op. Een woordvoerder van het departement stelde dat men tenminste de indruk moet hebben, dat er iets aan de hand is, voordat tot schorsing wordt besloten. De bond Heemschut is ook nog bij de, kwestie betrokken. Drukker De Groot heeft namelijk een oud pand gesloopt, dat op de plaats stond, waar de nieuwe drukkerij zou moeten komen. Heemschut was toen net bezig te proberen het pand op de monumentenlijst te krijgen. Omdat De Groot geen sloopvergunning had, is er tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Legaal

Drukker F. de Groot zegt niet te begrijpen, waarom de minister het vergunningsbesluit heeft geschorst. „Alles is toch strikt legaal en in alle openheid gebeurd". Hij wijst erop, dat zijn bedrijf dringend aan uitbreiding toe is. Bovendien moet nu het werk gedaan worden in drie tamelijk ver van elkaar gelegen panden, hetgeen nogal tijdrovend en kostbaar zou zijn. Volgens de Groot — en burgemeester Visser onderschrijft dat — is het onmogelijk om elders in het dorp een stuk bouwgrond te vinden. De drukker zegt drie jaar bezig geweest te zijn om in het naburige Groot-Ammers een vestigingsplaats te vinden. „Maar daar werd alle grond opgekocht door een groot concern". De Groot is momenteel met zijn advocaat aan het kijken op wie de schade — de heipalen zitten al in de grond — moeten worden verhaald, als de Kroon zijn bouwvergunning vernietigt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Drukkerij de Groot mag niet bouwen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken