Bekijk het origineel

Haarscherpe opname van Mars-oppervlak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Haarscherpe opname van Mars-oppervlak

Viking 1 op Mars geland

2 minuten leestijd

PASADENA — Het Amerikaanse ruimteschip Viking-1 is dinsdag op Mars geland en heeft de eerste foto 's van de oppervlakte doorgeseind. Het zijn scherpe foto's waarop een zonnige woestijn met rotsen en een zacht golvende horizon te zien zijn.

President Ford heeft de vluchtleiding telefonisch gelukgewenst. De eerste foto begon om 13.50 uur (onze tijd) in het vluchtleidingscentrum in Pasadena binnen te komen. Daar is een van de steunen op te zien. De foto is zo scherp dat de klinknagels te tellen zijn. Hier en daar is de grond weggeblazen door wind of de uitlaatgassen van de landingsraketten van de Viking. Enkele minuten later kwam de foto van het landschap binnen, waaruit bleek dat het op die plek op Mars laat in de avond was. Levensvormen zijn op de eerste foto's niet te zien, maar dat werd ook niet verwacht.

Landschap

Mars blijkt geen scherpe kraters te hebben. Op Mars komen zo nu en dan stofstormen voor, maar de Viking is daartegen bestand door speciale verf. Het is de tweede maal dat een ruimtevaartuig van de aarde op Mars landt. De SU zond er een in 1971, maar die viel na 20 seconden uit zonder bruikbare gegevens te hebben gezonden.

De eerste tijd na de landing zullen de toestellen in de Viking-1 een groot aantal kleuren- en zwart-witfoto's van het landschap nemen. Andere instrumenten meten de luchtdruk, windkracht, samenstelling van de atmosfeer en seismische trillingen. Over acht dagen neemt een arm wat grond van de bodem en brengt dat in de laboratoria aan boord voor onderzoek naar resten van leven. De werkingsduur van de instrumenten varieert van 30 dagen tot 25 maanden. De verkregen gegevens worden aangevuld met die uit het Vikingdeel dat rond de planeet blijft draaien. Dat werkt als relaisstation maar heeft ook een eigen onderzoekprogramma.

Viking-2

De geslaagde landing van de Viking-1 betekent niet dat de vluchtleiders nu de Viking-2 vergeten die nog onderweg is. Daarvan moet het landingsdeel op 4 sep?tember in een andere streek op Mars terecht komen, na op 7 augustus in een baan om de planeet te zijn gegaan.

In tegenstelling tot de scherpe schaduwen op de maan blijken de schaduwen op Mars zacht grijs te zijn. De geleerden zijn verbaasd over de scherpte van de foto's. Het landschap blijkt bezaaid met scherpe stenen, boven de horizon hing een dunne wolkenstreep en in de verte waren zandduinen te zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Haarscherpe opname van Mars-oppervlak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken