Bekijk het origineel

Britse ambassadeur in Dublin gedood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britse ambassadeur in Dublin gedood

Bomontploffing onder auto

2 minuten leestijd

DUBLIN — De Britse ambassadeur in Dublin Ewart is vanmorgen omgekomen toen zijn auto op een landmijn reed. Dit is gebeurd op 150 meter afstand van zijn woning. Ook een dame, die in de auto zat, is gedood, terwijl twee andere inzittenden zwaar gewond naar een ziekenhuis werden overgebracht. De ontploffing waarbij de auto in de lucht vloog, gebeurde op 150 meter afstand van de ambassade.

De echtgenote van de ambassadeur, mevrouw F. J. Ewart-Briggs, was gisteravond voor een bezoek aan Engeland uit Dublin vertrokken.

De mijn ontplofte onder de auto in Murphystown Road, Sandyford, niet ver van de officiële residentie van de ambassadeur. De mijn heeft een groot gat geslagen in het wegdek. Ewart Biggs, 54, was minder dan twee weken geleden op zijn post in Dublin gekomen. Hij had gediend in het Midden-Oosten, Manilla, Algiers en Brussel voor hij in 1971 als minister werd verbonden aan de Britse ambassade in Parijs.

Ewart Biggs is tweemaal gehuwd geweest. Zijn eerste vrouw overleed in 1959. In 1960 trouwde hij met Felicity Hij had een zoon en twee dochters. Ewart Biggs had zijn opleiding ontvangen in Oxford. In de tweede wereldoorlog was hij officier in het Britse leger.

De politie van het bureau Corbinteely, dicht bij de residentie gelegen, heeft bevestigd dat bij de ontploffing drie personen zijn omgekomen, maar hen niet geïdentificeerd. De residentie, een grote bezitting die in een eigen park ligt en zwaar wordt bewaakt, ligt op 12 km van het van Dublin. De politie is onmiddellijk begonnen aan een uitgebreid onderzoek naar de manier waarop de bom in de auto is aangebracht. De auto heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de garage gestaan op het landgoed.

Volgens de politie van Dublin is nooit gedreigd met een aanslag tegen het leven van de Britse ambassadeur. Hij zou de eerste Britse regeringsfunctionaris zijn die in de lerse republiek is gedood sinds de onafhankelijkheidsoorlog van het begin der jaren twintig.

In de Britse ambassade in Dublin is drie jaar geleden brand gesticht, tijdens ongeregeldheden die volgden op de dag dat 13 mensen werden gedood, toen Britse troepen het vuur openden op demonstranten in Noord-Ierland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Britse ambassadeur in Dublin gedood

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken