Bekijk het origineel

Maatregelen nodig tegen botulisme

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Maatregelen nodig tegen botulisme

2 minuten leestijd

MIDDELBURG — Het botulisme in Nederland, dat nu ai ruw geschat aan zo'n 5.000 vogels het leven heeft gekost, zal de komende maanden vele tienduizenden slachtoffers meer eisen als niet snel op grote schaal een aantal noodmaatregelen worden getroffen.

Deze maatregelen zijn volgens de bioloog drs H. Saijs, die verbonden is aan de Deltadienst van Rijkswaterstaat in Middelburg afdeling milieu-onderzoek, noodzakelijk om een massale slachting onder de trekvogels te voorkomen.

De grote wintertrek begint in augustus en duurt tot half september. Vooral de ergste besmettingshaarden in de Dordtse en Brabantse Biesbosch, de plaat van de Essen in het Hollands Diep en de Ventjagersplaat in het Haringvliet moeten voor die tijd volledig onder controle zijn. Dat kan alleen, volgens de heer Saijs, als er van overheidswege een noodcampagne wordt opgezet, waarbij een uitgebreid korps mensen op zoek gaat naar dode en besmette dieren, zodat alles weggeruimd is voordat de milioenen trekvogels juist op die rustige plaatsen gaan zoeken naar voedsel. De heer Saijs wil echter meer. Het opruimen van de dode en het verzamelen van zieke dieren is in feite maar een lapmiddel, zegt hij. Er moet een uitgebreid ecologisch onderzoek komen naar de omstandigheden waaronder het botulisme zich ontwikkelt, zodat men een beheersplan voor de natuurgebieden kan opstellen om het botulisme in de toekomst te voorkomen. Een van de beheersmaatregelen zal bijvoorbeeld het bouwen van in- en uitlaatwaterwerken voor bepaalde natuurgebieden betekenen. Dit wordt een zeer kostbare zaak, maar het is wel een uitgave die het milieu en de volksgezondheid op de lange duur voor massale vergiftiging kan behouden, zo meent de heer Saijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Maatregelen nodig tegen botulisme

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken