Bekijk het origineel

Grensoorlog tussen Salvador en Honduras

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grensoorlog tussen Salvador en Honduras

Oorlogskansen stijgen

2 minuten leestijd

TEGUCIGALPA, HONDURAS — Salvadoriaanse troepen hebben woensdag en donderdag met zware artillerie vijf militaire posten van Honduras beschoten. Het grensgebied waarop het vuur gericht was, omvatte ook burgerterrein.

De Hondurese strijdkrachten hebben dit donderdag bekend gemaakt. Een Salvadoriaanse soldaat werd gewond toen de Hondurezen begonnen terug te vuren.

Aanvankelijk was geen ruchtbaarheid gegeven aan de beschietingen, maar „het feit dat er twee dagen achtereen werd geschoten, het zware kaliber van het gebruikte materiaal en de grote oppervlakte van het bestookte gebied, deden de strijdkrachten besluiten de aandacht van de nationale en internationale opinie op deze feiten te vestigen .

Waar de beschietingen precies hebben plaatsgevonden werd niet meegedeeld.

Oorlog
Honduras en El Salvador hebben in juli 1969 een 100-urige oorlog tegen elkaar gevoerd. Bij deze gevechten kwamen destijds meer dan 2000 soldaten om het leven. De oorzaak van het conflict was gelegen in grensgeschillen en bevolkingsproblemen.

De twee landen onderhouden sedertdien geen diplomatieke betrekkingen meer met elkaar. Zo nu en dan doen zich in het grensgebied tussen de twee landen schermutselingen tussen de repectieve legers voor.

Vorige week beschuldigde El Salvador Honduras ervan dat het militaire stellingen had aangevallen, waarbij twee Salvadorianen gedood en twee anderen gewond werden.

De Salvadoriaanse president kolonel Molina waarschuwde toen in een interview dat „deze grensincidenten een complete gewapende strijd tussen de twee landen zouden kunnen uitlokken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Grensoorlog tussen Salvador en Honduras

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken