Bekijk het origineel

Britse regering gaat miljard bezuinigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britse regering gaat miljard bezuinigen

Zwaardere lasten voor bedrijfsleven

2 minuten leestijd

LONDEN - De Britse regering heeft een serie maatregelen bekend gemaakt, waardoor volgend jaar een miljard op de openbare uitgaven kan worden bezuinigd. De bezuinigingsoperatie is bedoeld om het vertrouwen in het wankele Britse pond sterling te herstellen, zo verklaarde de minister van financiën Healey in het Lagerhuis.

Hij voegde daar echter aan toe dat zijns inziens niet de noodzaak bestaat dit belastingjaar nog belangrijke maatregelen te nemen. Dit ondanks het feit dat het pond sinds maart al 12 procent minder waard is geworden.

De maatregelen zijn voor de internationale valutahandel blijkbaar nog niet ingrijpend genoeg want ook donderdag daalde het pond weer in waarde.

Verwacht wordt dat het Britse begrotingstekort dit jaar 11,5 miljoen pond zal bedragen. Healey zei dat de bezuinigingsmaatregelen dit bedrag volgend jaar kunnen terugbrengen tot 9 miljoen pond.

Linkse Labourafgevaardigden ontvingen deze mededeling met gejuich, dezelfde kamerleden reageerden echter met afkeurend gemompel op Healey's bekendmaking dat de prijzen voor maaltijden die kinderen gebruiken op rijksscholen met 10 pence per dag omhoog zullen gaan. Deze prijs ligt momenteel op 15 pence per dag.

Het aangekondigde programma bevat geen bijzonderheden omtrent de bezuinigingsoperatie. Wel lijken de maatregelen in te houden dat voornamelijk plannen die de regering had voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet zullen worden.

Voor de Britse landbouw zal volgend jaar 25 miljoen pond minder te besteden zijn. Andere belangrijke bezuinigingen zijn:

• aanleg wegen 87 miljoen pond;

• huisvesting 146 miljoen pond;

• subsidies voor handel, industrie en werkgelegenheid 105 miljoen;

• defensie 100 miljoen;

• onderwijs 30 miljoen;

• Noord-Ierland 35 miljoen;

• gezondheidszorg 70 miljoen.

Wat dit laatste betreft onderstreepte Healy dat deze bezuiniging en patiënten niet raakt.

De minister z.ei voorts dat in versneld tempo regeringssubsidies voor het kunstmatig laag houden van bepaalde voedselprijzen zullen worden beëindigd, hetgeen een besparing moet opleveren van 80 miljoen pond.

Lasten bedrijfsleven

Healey zei dat hij naast de bezuinigingsplannen zal proberen van het parlement toestemming te verkrijgen voor het verhogen van de werkgeverspremie betreffende de sociale voorzieningen. De stijging zou 2 procent moeten zijn, aldus Healy. Momenteel betalen de werkgevers 8,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Britse regering gaat miljard bezuinigen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken