Bekijk het origineel

Dreigende moeilijkheden voor caravanbezitters

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dreigende moeilijkheden voor caravanbezitters

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Naar schatting tusssen de 25.000 en 50.000 caravanbezitters in ons land, die voor hun huisje-op-wielen geen registratiebwijs hebben, zullen in moeilijkheden komen, als zij er niet voor zorgen voor het einde van dit jaar via een overgangsregeling in het bezit te komen van dit in 1963 wettelijk verplicht gestelde papier.

Zij kunnen dit doen via het inzenden van een zogenaamde basiskaart, die van 2 augustus af plus een inlichtingenblad (overgangsregeling registratiebewijzen caravans) verkrijgbaar zal zijn bij alle ANWB-kantoren en de districtsbureaus van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Heeft men deze zaak niet voor het einde van dit jaar geregeld dan zal men bij het overschrijden van de Nederiandse grens met een caravan moeilijkheden krijgen, omdat de controle zodanig zal worden verscherpt, dat het gebruik van de caravan „als voertuig" niet langer mogelijk is zonder registratiebwijs.

Wettelijk verplicht

Dit in 1963 wettelijk verplicht gestelde registratiebewijs geldt voor alle caravans, die inclusief de inventaris meer wegen dan 750 kilogram. Naat schatting van de ANWB zijn minstens 25.000, maar waarschijnlijk wel twee keer zoveel caravaneigenaars niet in het bezit van zo'n bewijs.

Dit komt omdat men enerzijds onvoldoende op de hoogte is van de wettelijke bepaling, anderzijds omdat er bij controle zelden naar werd gevraagd. Dat had weer als gevolg, dat er leveranciers waren, die zich niet bijzonder inspanden om hun clieëntèle dit bewijs te kunnen overhandigen.

De controle op de weg en aan de grenzen zal nu worden verscherpt in kan men met de caravan zonder genoemd bewijs de weg niet meer op.

Overgangsregeling

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft nu in samenwerking met de ANWB, De Nederlandse Caravan Club en de afdeling caravans van de RAI een soepele overgangsregeling ontworpen. Het bemachtigen van een dergelijk bewijs is normaal gesproken voor de particulier een vrijwel ondoenlijke zaak en men heeft er deskundige hulp voor nodig. Het bewijs, waarvan technische gegevens van de betreffende caravan staan, maar dat niet op naam staat, geldt voor alle caravans, die voor 1 januari 1976 werden ingevoerd of in ons land zijn gebouwd. Voor caravans van jongere datum moet de leverancier het registratiebewijs leveren, tenminste wanneer de 750 kg-grens in het geding is.

Wanneer de van 2 augustus af verkrijgbare basiskaart is ingevuld (het inlichtingenblad geeft een toelichting op de zeven gestelde vragen) kan die kaart tot uiterlijk 31 december worden ingestuurd.

Indien die 750 kg-grens voor een eigenaar wat moeilijk is te trekken, dan kan als vuistregel gelden dat een caravan met een leeg gewicht tussen de 550 en 600 kg op de weg zeker onder de bepaling zal vallen. Sta-caravans zullen zonder registratiebewijs geen moeilijkheden krijgen, maar deze komen er wel als men een als sta-caravan gebruikte toercaravan verkoopt, die dan voor vakantie in het buitenland zal worden gebruikt.

Het registratiebewijs is volgens drs. Engelen een beetje vergelijkbaar met het deel 3 van het kentekenbewijs. Door een goede registratie, die nu zal worden voltooid, is het stelen van een caravan hoogst onaantrekkelijk, zo merkte hij verder op. Op het ogenblik zijn er in ons land naar raming ruim 300.000 toer- en sta-caravans. Daarvan zijn er 100.000 toercaravan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Dreigende moeilijkheden voor caravanbezitters

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken