Bekijk het origineel

Proefbedrijf in Raalte houdt open dagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Proefbedrijf in Raalte houdt open dagen

Herdenking van 100 jaar landbouwonderwijs

3 minuten leestijd

RAALTE/APËLDOORN — In het kader van de herdenking van 100 jaar landbouwonderwijs stelt het varkensproefbedrijf in Raalte op 28 juli en 4 augustus zijn deuren open voor allen die geïnteresseerd zijn in het praktijkonderzoek in de varkenshouderij.

Het is honderd jaar geleden dat gestart werd met het omderwijs, de voorlichting en het onderzoek in de landbouw. Dat dit feit herdacht wordt, komt doordat het landbouwonderwijs, de voorlichting en het onderzoek van enorme betekenis zijn geweest voor de Nederlandse landbouw. De start vond plaats in een periode dat de landbouw het economisch bijzonder moeilijk had. De jaren 1850-1875 waren juist „vette" jaren geweest. Maar toen kwam er een grote crisis. In Amerika en Rusland waren grote oppervlakten grond in gebruik genomen voor de graanproduktie. Door de aanleg van spoorwegen, waren deze gebieden ook voor het vervoer opengelegd. Met als gevolg dat de buitenlandse landbouwprodukten de Nederlandse markt overspoelden en de produktie bij ons niet meer lonend was.

Succes

De Nederlandse regering heeft toen het standpunt naar voren gebracht dat onze landbouw in een zodanige positie moest worden gebracht zodat zij kon concurreren met het buitenland. Onderwijs, voorlichting en onderzoek waren de middelen waarmee dit tot stand moest worden gebracht. Dit is niet zonder succes gebleven want de bruto-produktiewaarde van de Nederlandse landbouw bedroeg in 1973/74 rondde 14 miljard gulden. De varkensfokkerij neemt daarvan een kwart voor haar rekening.

Het proefbedrijf is in zekere zin te vergelijken met een gewoon varkenshouderijbedrijf, alleen de accommodatie is aangepast voor het doen van allerlei proefnemingen. Dat betekent dat er veel geobserveerd, gewogen, berekend en vergeleken moet worden. Maar op het proefbedrijf zijn alle schakels van het produktiebedrijf terug te vinden: er is een kraamafdeling, een opfokafdeling, een afdeling voor zeugen en beren en een afdeling waar de produktie van vleesvarkens plaats vindt.

Hierin wordt allerlei onderzoek gedaan en tracht men een antwoord te krijgen op vragen zoals: wat is het beste moment om de biggen van de moeder af te wennen, in welke hoeveelheid en hoe vaak per dag toegediend kunnen zij het beste opgefokt worden, hebben biggen uitloop in de weide nodig of kan men ze net zo goed in aangepaste hokken onderbrengen. In welke groepen kunnen de dieren het best ondergebracht worden, dienen manlijke en vrouwelijke dieren tezamen of gescheiden te worden opgefokt? In het onderzoek is tevens rekening gehouden met het onderzoek naar het welzijn van de dieren en de samenhang met het milieu. De dieren worden in hun gedragingen geobserveerd, de gezondheidszorg is vooral gericht op de voorkoming van ziekten. E worden temperatuur- en vochtigheidsmetingen verricht. Er worden ook luchtwassers beproefd; dit zijn ventilatoren die de stallucht via waterfilters naar buiten brengen om zodoende de lucht van stalgeur te ontdoen. Ook wordt er aandacht geschonken aan de verbetering van de materialen teneinde het varken een schone maar tevens comfortabele ligplaats te bezorgen.

Dit is allemaal op de proefboerderij te zien. Wie tijd en belangstelling heeft kan terecht op 28 juli en 4 augustus tussen tien uur 's morgens en half vier 's middags.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Proefbedrijf in Raalte houdt open dagen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken