Bekijk het origineel

Wethouder stapte op omdat collega bleef

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wethouder stapte op omdat collega bleef

Onenigheid in raad van Heusden

3 minuten leestijd

HEUSDEN — Wethouder J. de Vroome van de Protestantse Kiesvereniging behaalde donderdagavond in de raad van Heusden een verrassende overwinning op zijn rk collega H. de Winter van de groep Gemeentebelangen. Enkele weken geleden sprak de raad op voorstel van Gemeentebelangen het wantrouwen uit jegens de heer De Vroome.

Gisteravond staakten de stemmen (vijf tegen vijf), toen Gemeentebelangen met het voorstel kwam, De Vroome als wethouder te ontslaan. Het betekent, dat de protestantse wethouder kan blijven. Voor de heer De Winter was dit reden, nu zelf op te stappen als wethouder na veertien jaar deze functie te hebben vervuld.

Applaus

Aan het eind van zijn betoog kondigde hij aan, zijn wethouderszetel prijs te geven als het voorstel tot ontslag van collega De Vroome niet zou worden aanvaard. „Ik wens met hem niet langer achter de bestuurstafel te zitten", merkte hij op. De ruim driehonderd Heusdenaren in de raadzaal applaudisseerden heftig, toen bleek dat wethouder De Vroome na een lange en bewogen discussie (de vergadering werd een paar keer geschorst) het gevecht had gewonnen.

De Winter zei opnieuw, dat De Vroome zijn partijgenoten over zaken als het woonwagenkamp in. Heesbeen en de tandartswoning in Heusden onjuist had ingelicht. Hij legde reeds cijfers op tafel, zonder overigens voldoende in te gaan op de vragen die de leden van de Protestanse Kiesvereniging in een vorige vergadering hadden gesteld over dat woonwagenkamp en die tandartswoning. Op zijn beurt zette wethouder De Vroome uiteen, dat er in Heusden door het gemeentebestuur vaak maar wat aangescharreld wordt. Er zou zijn gebouwd en afgebroken zonder vergunning en zonder dat hij daarvan als wethouder op de hoogte was.

Oprecht

„Ik heb steeds duidelijk en oprecht gehandeld en niets gedaan, wat in strijd zou kunnen zijn met de wet", verklaarde hij. „Ik heb mijn fractiegenoten juist ingelicht. De aanklacht van Gemeentebelangen tegen mij is een aanklacht tegen haarzelf'. De heer P. van der Pol (Protestantse Kiesvereniging) nam het burgemeester G. Scholten kwalijk, dat de raadsleden nog niet de notulen hadden van de vorige vergadering, waarin het wantrouwen werd uitgesproken tegen wethouder De Vroome. Van der Pol en De Vroome bleken toen afwezig wegens'vakantie. Burgemeester Scholten kon daarop slechts antwoorden, dat de notulen nog niet klaar waren.

De heer G. van Ballegooijen van de Algemene Christelijke Groepering zei tenslotte, het voorstel van Gemeentebelangen niet te kunnen steunen, omdat hij geen grond aanwezig achtte De Vroome te ontslaan. Van Ballegooijen, die in de vorige vergadering de motie van de groep Gemeentebelangen steunde, ging nu niet mee met zijn fractiegenoot A. Verhoeven, Het was na deze uitspraak duidelijk, dat De Vroome het duel had gewonnen. Tegen het voorstel stemden de heer G. van Ballegooijen (Algemene Christelijke Groepering), de heren P. van der Pol en J. Molegraaf (beiden Protestantse Kiesvereniging) en de heren H. Haaksema en N. de Kort (beiden Partij Verenigde Werknemers). De heer De Vroome zelf onthield zich van stemming.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wethouder stapte op omdat collega bleef

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken