Bekijk het origineel

De krachtige economische groei Ui Iran zet door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De krachtige economische groei Ui Iran zet door

2 minuten leestijd

TEHERAN — In de Iraanse economie buiten de oliesector heeft zich in het jaar tot 20 maart jl. een groei van 17,7 procent voorgedaan zo heeft de president van de Iraanse centrale bank, Hassan Ali Mehran, meegedeeld bij de presentatie van het economische verslag van de bank over 1975-76. In de industriële sector bedroeg de groei volgens Merhan 21 procent en in de bouwnijverheid 37 procent.

De Iraanse inkomsten aan deviezen namen in de verslagperiode van de bank met vier procent toe tot 21,8 miljard dollar. De Iraanse bestedingen van vreemd geld kwamen op 19 miljard dollar uit, zodat een overschot van 2,8 miljard dollar op de lopende rekening van de betalingsbalans ontstond. In het voorgaande verslagjaar bedroeg het batig Mldo 8,5 miljard dollar. . De* lopende rekening en de kapitaalrekening samen leverden een tekort van iets minder dan een miljard dollar op vergeleken met een overschot van 5,1 miljard in 1974-75. Irans reserves in vreemde valuta verminderden in het afgelopen boekjaar van 7,2 tot 6 miljard dollar. Het gehele Iraanse bruto nationaal produkt (de marktwaarde van alle goederen en diensten) groeide met 2,7 procent. Het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking wordt nu op 1600 dollar geraamd.

Olie-inkomsten

De mate waarin het land afhankelijk is van olie verminderde volgens Merhan in 1975-76 tot zeventig procent. In het voorgaande boekjaar was het nog 86 procent. De innomsten uit olie stegen met twee procent. De opbrengst viel echter drie miljard dollar kleiner uit dan was verwacht doordat minder werd uitgevoerd dan de regering met de oliemaatschappijen was overeen gekomen.

Economisch kort
• Het bruto nationaal produkt (de waarde van alle geproduceerde goederen en verleende diensten) van de Verenigde Staten heeft in het tweede kwartaal een groei te zien gegeven van 4,4 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal groeide het bnp 9.2 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de prijsstijging 4,7 procent op jaarbasis tegen 3,2 procent in het eerste kwartaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

De krachtige economische groei Ui Iran zet door

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken