Bekijk het origineel

Chaos in Oeganda ramp voor economie Roeanda

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Chaos in Oeganda ramp voor economie Roeanda

2 minuten leestijd

KIGALI/ROEANDA — De chaotische toestand in het buurland Oeganda heeft tot de economische ineenstorting van het kleine Midden-Afrikaanse land Roeanda geleid.

Fabrieken zijn gesloten, het vervoer ligt vrijwel stil, evenals de in- en uitvoer, en lange rijen auto's voor lege benzinepompen zijn een alledaags gezicht in de hoofdstad Kigali. De olie-aanvoer voor Roeanda loopt via Kenia en Oeganda. De afgelopen weken hebben ongedisciplineerde Oegandese troepen de tankwagens voor Roeanda letterlijk gekaapt voor hun eigen gebruik.

Volgens de autoriteiten in Kigali zijn minstens 30 vrachtwagens gekaapt, genoeg om Roeanda een week draaiende te houden. Honderden tankauto's staan te wachten aan de grens tussen Roeanda en Oeganda. De chauffeurs willen niet door Oeganda rijden omdat collega's hen hebhen verteld dat ze zijn afgetuigd en bestolen door Oegandese militairen. President Habyarimana bracht onlangs een bezoek aan Kampala om president Amin van Oeganda te verzoeken iets te doen aan de situatie, maar dat heeft niet geholpen.

Andere routes

Roeanda probeert nu in overleg met Kenia andere routes voor aanvoer van olie en andere belangrijke goederen uit te werken. Roeanda, kleiner dan Nederland, is een van de armste landen ter wereld, en met vier miljoen inwoners vrij dicht bevolkt.

Nu er nog maar voor vijf dagen olie in het land is zijn de meeste fabrieken gesloten, is er nauwelijks vervoer meer en valt de electriciteit regelmatig uit, zelfs in ziekenhuizen. Belangrijke exportprodukten als koffie en tin hopen zich op, en aan geïmporteerde goederen is een ernstig tekort.

Intussen wachten aan de grens honderden vrachtwagenchauffeurs die onder hun auto's bescherming zoeken tegen de hete zon, op het bericht dat Oeganda weer min of meer veilig is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Chaos in Oeganda ramp voor economie Roeanda

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken