Bekijk het origineel

Zwarten geen recht op grond in blank gebied

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zwarten geen recht op grond in blank gebied

Smith wijst hervormingsvoorstellen af

3 minuten leestijd

SALISBURY — Premier Smith van Rhodesië heeft vrijdag de belangrijkste aanbevelingen van een speciale commissie ter verbetering van de betrekkingen tussen de rassen afgewezen.

In een rede voor het Parlement verwierp Smith het voorstel om aan Afrikanen het recht te geven grond te kopen in blanke landbouwgebieden. Evenmin gaat hij akkoord met afschaffing van de gescheiden kiezerslijsten voor blank en zwart, een verklaring over de burgerrechten waarop Rhodesische staatsburgers zich bij de rechtbank zouden kunnen beroepen, wijst hij ook af. Premier Smith zelf verklaarde dat hij "de meeste aanbevelingen" van de commissie, die tal van zaken van werkgelegenheid tot openbare toiletten bestrijken, heeft overgenomen. Maar hij maakte niet duidelijk welke aanbevelingen hij nu precies zal uitvoeren, en ook niet wanneer dat gaat gebeuren.

Geen rassenwaan

Volgens Smith hebben economische en veiligheidsoverwegingen, niet rassenwaan, de regering ertoe gebracht enkele voorstellen van de regeringscommissie af te wijzen. De commissie van zes blanken en vijf Afrikanen onder voorzitterschap van oud-rechter Quenet was vorig jaar door de regering geïnstalleerd met de opdracht maatregelen voor te stellen die „onnodige en ongewenste rassendiscriminatie" uit de weg kunnen ruimen.

„De regering", aldus Smith, „is vastbesloten een eind te maken aan ongewenste rassendiscriminatie. Ik hoop dat alle Rhodesiërs zullen meewerken aan het opruimen van het onrecht, en de onwaardigheid van pogingen mensen in te delen in categorieën van superieure en inferieure wezens". Maar de regering kan niet toestaan dat Afrikanen land kopen in blank gebied.

Blanke boeren hebben bewezen dat ze zich niet door zwarte guerrilleros van hun land laten verdrijven, maar in Afrikaanse gebieden hadden de guerrilleros „dankzij intimidatie" meer succes, aldus Smith. Bovendien is er naar zijn mening op het ogenblik land genoeg beschikbaar voor de zwarte bevolking.

Kiesstelsel

Rhodesië is bij wet ruwweg in twee gelijke stukken grond verdeeld, een voor blank en een voor zwart. Verandering in het kiesstelsel, zoals de commissie voorstelt, zou volgens Smith leiden tot „ernstige wrijving tussen de rassen". „Deze regering blijft handhaven van normen toegedaan. Wij menen dat het huidige kiesstelsel een praktische mogelijkheid biedt om er voor te zorgen dat de regering in verantwoordelijke handen blijft terwijl alle mensen goed vertegenwoordigd worden".

Het Rhodesische parlement telt 66 zetels. 50 parlementariërs, die allen behoren tot de regerende Rhodesische Front-partij, zijn rechtstreeks gekozen door de blanke kiezers. Acht leden worden aangewezen door Afrikaanse stamhoofden en acht leden worden gekozen door de kiesgerechtigde Afrikanen.

Census-kiesrecht

Kiesrecht is voorbehouden aan die Afrikanen die voldoende schoolopleiding hebben genoten of boven een bepaald belastingtarief worden aangeslagen. In Rhodesië wonen ongeveer 100.000 blanken en zes miljoen Afrikanen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Zwarten geen recht op grond in blank gebied

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken