Bekijk het origineel

ONVERMIJDELIJK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ONVERMIJDELIJK

2 minuten leestijd

<br />

De reizigerstarieven van de Nederlandse Spoorwegen gaan per 1 september met 8,5 procent omhoog. De directie van de NS doet dat niet met plezier. Integendeel zij had het liever nagelaten, maar minister Westerterp heeft haar daartoe genoodzaakt.

Een verhoging van de tarieven werkt immers ongunstig uit op het vervoersaanbod. Zonder verhoging zouden evenwel de verliezen van de NS nog groter worden dan ze al zijn en die verliezen moeten uit de schatkist worden bijbetaald.

Daarom is deze tariefaanpassing onvermijdelijk. Het is niet meer dan een bijhouden van de inflatie. Uiteraard geldt dat deze verhoging op haar beurt weer een (zij het kleine) bijdrage levert aan die inflatie.

Het is echter niet doenlijk om de tarieven van de overheidsbedrijven en bijv. de huishuren een aantal jaren te bevriezen ten einde daarmee een aandeel te leveren in de strijd tegen de inflatie. Dat heeft maar een zeer beperkt effect voor de inflatiebestrijding, maar het gevolg is wel dat die soorten een aanzienlijke achterstand oplopen, die later moeilijk meer weg te werken is.

Dat hebben we gezien bij de huishuren, die na de oorlog jarenlang bevroren zijn geweest. De forse achterstand bij het algemene prijspeil die toen ontstaan is, is nog steeds niet ingehaald. Inmiddels heeft die wel de overheid handen vol geld gekost aan woning bouwsubsidies.

De strijd tegen de inflatie moet niet in de eerste plaats gevoerd worden met behulp van de overheidstarieven. Dat is onbegonnen werk en levert alleen maar grote tekorten op. Die hoogst noodzakelijke strijd tegen de inflatie moet primair gevoerd worden aan het loonfront en het commerciële prijsfront.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

ONVERMIJDELIJK

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken