Bekijk het origineel

Inperking van de treinenloop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inperking van de treinenloop

Minister Westerterps plannen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Westerterp (Verkeer en waterstaat) wil meer bezuinigingen bij de Spoorwegen. Hij denkt daarbij - evenals voor het openbaar (bus) streekvervoer - aan inkrimping van het aantal treinen, op bepaalde weinig gebruikte lijnen en aan kortere treinen.

De bewindsman heeft dit zaterdagavond in een Brandpunt-uit-zending verklaard. Er zal iets aan het drukken van de kosten bij de NS moeten worden gedaan. De minister streeft ernaar de kosten van het openbaar vervoer te matigen door meer mensen met de trein te laten reizen. Op het ogenblik, aldus minister Westerterp, betaalt de treinreiziger al minder dan de helft van de kosten.

Wat de tariefsverhoging betreft, zei hij, dat de verhoging met acht en een half procent op zich al een inperking is. Op basis van het regeringsbeleid, dat de NS-tarieven jaarlijks de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud laat volgen, zou 9,8 procent „normaal" zijn geweest, aldus de bewindsman. Het verschil van 1,3 pct is volgens hem in guldens rond 42 miljoen. Dit tekort moet worden bijgedragen uit de schatkist.

Trein-auto

De heer Westerterp stelde verder dat ondanks deze verhoging de kosten van het reizen per spoor lager zijn dan de variabele kosten van het autorijden (kosten minus aanschafprijs, verzekering en wegenbelasting, die men toch moet betalen, of men rijdt of niet).

Overigens hebben volgens hem studies uitgewezen dat niet zozeer de prijs als wel de totale reistijd de mensen uit de trein houdt. Men verliest teveel tijd met voor- en natransport van en naar het reisdoel. Om die reden, zo zei hij, bevordert het ministerie van Verkeer en waterstaat met subsidies de aanleg van vrije tram- en busbanen in de steden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Inperking van de treinenloop

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken