Bekijk het origineel

Portugal akkoord met annexatie O.-Timor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Portugal akkoord met annexatie O.-Timor

Gewraakte Indonesische verklaring:

2 minuten leestijd

JAKARTA/LISSABON — Portugal en Indonesië hebben zaterdag in de Thailandse hoofdstad Bangkok een akkoord getekend over de integratie van de vroegere Portugese kolonie Oost-Timor in Indonesië. Dit heeft een woordvoerder van het Indonesische ministerie van buitelandse zaken maandag in Jakarta bekendgemaakt. Van gezaghebbende zijde in Lissabon is dit bericht uit Jakarta tegengesproken.

De Indonesische woordvoerder verduidelijkte dat het akkoord van Portugese zijde is getekend door generaal Da Silva, officieel vertegenwoordiger van de regering in Lissabon, en van Indonesische zijde door Lopez Da Cruz, vice-gouvemeur van de nieuwe Indonesische ,,provincie" Oost-Timor, na afloop van geheime besprekingen tussen de twee landen. De volgende fase in de erkenning van deze integratie zal zijn de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Portugal en Indonesië, die vorig jaar december door Portugal werden verbroken na de ontscheping in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor van ,,Indonesische vrijwilligers".

Generaal Da Silva had begin Juli, eveneens in Bangkok, een reeks gesprekken met Lopez da Cruz. Daarbij werd met name gesproken over de vrijlating van Portugese gevangenen. Deze vrijlating vindt vandaag op Bali plaats. De Portugese generaal zal zich naar dit Indonesische eiland begeven voor de vrijlating van 23 Portugese ,,krijgsgevangenen" en nog een 107 Portugese vluchtelingen op Timor.

Geen erkenning

Vanuit gezaghebbende bron op het ministerie van buitenlandse zaken in Lissabon is maandag ontkend dat Portugal de annexatie van Oost-Timor door Indonesië zou hebben erkend. Men verklaarde dat de kwestie Timor nog hangt en dat hierover een besluit moet worden genomen door de nieuwe Portugese regering. Over het feit dat Australië zich herhaaldelijk heeft uitgesproken tegen inlijving van' Oost-Timor door Indonesië, en dat Portugal het probleem in het verleden heeft voorgelegd aan de Verenigde Naties werd noch in Jakarta, noch in Lissabon iets gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Portugal akkoord met annexatie O.-Timor

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken