Bekijk het origineel

Scholen in en om Soweto sluiten deuren opnieuw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Scholen in en om Soweto sluiten deuren opnieuw

Na reeks brandstichtingen en aanslagen

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Een hoge politiefunctionaris heeft meegedeeld dat zwarte schoolkinderen stenen gooiden naar medescholieren die weer naar school gingen in het Afrikaanse woongebied Soweto bij Johannesburg. Tegen de middag werden alle scholen in het gebied gesloten.

De commissaris van politie in Soweto, Le Roux, zei dat er geen gewonden waren en dat het rustig in het woongebied was. De scholen in de zwarte woongebieden rond Johannesburg en Pretoria werden vorige maand gesloten na ongeregeldheden uit protest tegen het verplicht stellen van Afrikaans op de scholen. Bij die onlusten vielen 176 doden. De regering heeft inmiddels afgezien van invoering van het Afrikaans als voertaal voor het onderwijs in een aantal vakken.

Uit berichten die maandag in Johannesburg werden ontvangen, bleek dat in andere zwarte woongebieden in 'de oostelijke helft van Zuid-Afrika de onrust voortduurde. In het weekeinde werd melding gemaakt van negen afzonderlijke incidenten van brandstichting en stenen gooien in Transvaal, Natal en Oranje Vrijstaat. In op een na alle gevallen waren scholen het doelwit de aanvallen, zo zei de politie.

Zwarte schoolhoofden in Soweto hebben maandag een beroep gedaan tot terugtrekking van gewapende blanke en zwarte politie. Dit heeft functionaris fuctionaris van de vereniging van zwarte onderwijzers meegedeeld. De schoolhoofden kwamen in Soweto bijeen om te spreken over de terugkeer van de leerlingen naar hun scholen. De algemeen secretaris van de vereniging, H. Dlamlenze, zei na de bijeenkomst dat de schoolhoofden hadden gevraagd om terugtrekking van gewapende politiepatrouilles uit het woongebied omdat zij de leerlingen bang maakten.

Stenen gooien

Tijdens het incident van maandag gooide een groep van ca. 100 tieners-stenen naar leerlingen die aankwamen bij een middelbare school in Soweto. Commissaris Le Roux zei dat de stenengooiers zich verspreidden toen de politie arriveerde.

Tijdens het weekeinde werden de bibliotheek van de Zoeloe- opleidingsschool in Vrijheid in de provincie Natal en twee gebouwen van een kostschool van Nsinga, ca. 100 km ten zuiden van vrijheid, door Vrijheid, vernield.

De politie deelde nog mee dat, met uitzondering van Soweto, het schoolbezoek maandag bijna 100 procent was en dat er geen berichten over intimidatie waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Scholen in en om Soweto sluiten deuren opnieuw

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken