Bekijk het origineel

Cacao-industrie vreest daling consumptie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Cacao-industrie vreest daling consumptie

Sterke prijsstijging op wereldmarkt

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De Nederlandse cacao-industrie maalct zich zorgen over de sterke stijging van de cacaoprijzen op de wereldmarkt sedert april jl.

Ze vreest prijsstijgingen voor de consument, waardoor de vraag naar chocolade-artikelen kan dalen.

,,Vorig jaar bedroeg de gemiddelde dagprijs in New York voor cacao-bonen uit Ghana 75 dollarcent per pound (450 gram). Zo bleef die prijs ook nog in de eerste drie maanden van dit jaar, maar in april kwam de sterke stijging, eerst tot 87,5 dollarcent, in mei naar 96 en nu is het omstreeks 103 dollarcent", aldus drs. Th. van der Waerden, secretaris van de Nederlandse Cacao- en Cacaoprodukten vereniging (NCCV).

,,De oorzaak", vertelt hij, ,,is een daling in de oogstverwachtingen, hoewel de oogst dit jaar vrijwel zeker niet kleiner zal zijn dan de vraag. Daarnaast werken de cacaobonen producerende landen erg goed samen om de prijs hoog te houden. Zij vormen zeker zo'n goed kartel als de olielanden in de OPEC". De industrie hoopt dat de voornaamste cacaolanden (Ghana, Brazilië, Ivoorkust en Nigeria) hun produktie gaan opvoeren en dat de prijs daardoor op een lager peil komt. Anders zal de prijsdaling moeten komen uit een lager verbruik.

De cacao-industrie in ons land kan de gestegen grondstoffenprijzen wel, zij het met enige vertraging, doorberekenen maar de concurrentie belemmert een volledige doorberekening. „Dat geldt vooral de concurrentie van de fabrikanten van suikerwerk en drop, artikelen die men gaat gebruiken al? men chocoladeprodukten te duur vindt worden" aldus Van der Waerden.

Export

De Nederlandse cacao-industne behoort aldus het jaarverslag over 1975 van de NCCV, met die van Rusland, Amerika en West-Duitsland tot de belangrijkste in de wereld. Daarom is de export voor de Nederlandse bedrijven van groot belang. Vorig jaar steeg de waarde van de Nederlandse cacao-export van ƒ955 miljoen tot ƒ 1060 miljoen.

Dat kwam vooral door een sterke exportstijging, zowel van grondstoffen als cacaoboter als van produkten, naar West-Duitsland en Amerika. Doordat Nederland de grootste exporteur ter wereld is van cacaoboter is onze cacao-industrie erg afhankelijk van het verbruik van chocolade in de hele wereld.

Dat verbruik is deze zomer vooral in West-Europa al flink benadeeld door het warme weer. Toch is de indruk van de fabrikanten dat dit maar weinig invloed heeft gehad op dè groei van het verbruik van de gevulde repen en tabletten die circa 80 procent uitmaken van onze export van eindprodukten van chocolade. Vooral in West-Duitsland neemt de vraag hiernaar sterk toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Cacao-industrie vreest daling consumptie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken