Bekijk het origineel

Zware aardbeving teistert China

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zware aardbeving teistert China

Over gehele wereld geregistreerd

2 minuten leestijd

TOKIO — Over de gehele wereld is vannacht een zware aardbeving in China geregistreerd. De beving was heviger dan die in Guatemala in februari jl., die volgens de schaal Richter een kracht had van 7,5. In Peking zijn duizenden mensen de straat op gevlucht. Gevreesd wordt, dat Tientsin, 120 km van de hoofdstad, meer te lijden heeft gehad.

Volgens het Amerikaanse geologische instituut te Golden (Colorado) zou het epicentrum bijna aan de zuidkant van deze stad met zes miljoen inwoners hebben gelegen. Een andere plaats die mogelijk ernstig is getroffen, is Tangsjan met een half miljoen inwoners op 105 km ten noordoosten van Tientsin. Voorts vraagt men zich af, hoe het staat met de olievelden van Takang, die iets ten zuiden van Tientsin liggen.

Toen de aardbeving zich voordeed, bevonden de Australische oud-premier Whitlam, diens vrouw en de Australische ambassadeur in China, Fitzgerald, zich in Tientsin. Diplomaten in Peking kregen van de Chinese autoriteiten te horen, dat de Australiërs vrijwel ongedeerd waren gebleven. Volgens diplomatieke kringen liep alleen mevrouw Whitlam een lichte beenwond op, doordat in haar hotelkamer een spiegel brak.

Slachtoffers

De correspondent van het Tokiose blad Asahi meldde dat de eerste hevige schok die ook Peking trof in de Chinese hoofdstad de grote gebouwen een halve minuut lang deed schudden. Dat er slachtoffers waren was duidelijk, aldus de krant, want er werden meteen eerste hulpposten ingericht. Nieuwe gebouwen konden de schok aan, doch series oudere zouden zijn ingestort en aangenomen wordt dat de meeste slachtoffers zich daarin bevonden.

De autoriteiten hebben buitenlandse inwoners van de stad inmiddels gewaarschuwd hoge gebouwen te evacueren en de volgende dag en nacht door te brengen op hun ambassades, die zijn ondergebracht in lage, door tuinen omgeven gebouwen, zo meldt Ansa, het Italiaanse persbureau. In Peking zijn woensdag geen treinen uit Tsjentsjin aangekomen.

Geen cijfers

Van officiële Chinese zijde was niets meegedeeld over schade daar of elders. China geeft nooit cijfers over doden bij rampen, maar de officiële berichten duiden erop dat bij de vorige grote aardbeving, in de zuidwestelijke provincie Joenan vorige maand, veel mensen zijn omgekomen en grote schade is aangericht.

De laatste maal dat Peking door een aardbeving werd getroffen was in 1975, toen bleek de beving (7,3 op de schaal van Richter) een ramp te hebben veroorzaakt in Mandsjoerije. De schok van woensdag was veel sterker dan in 1975 en volgens Amerikaanse seismologen is het de zwaarste aardbeving sinds twaalf jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zware aardbeving teistert China

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken