Bekijk het origineel

Botulisme vrijwel over geheel Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Botulisme vrijwel over geheel Nederland

Toxine onschadelijk voor de mens

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — In vrijwel alle delen van het land is deze zomer botulisme geconstateerd. Alleen in Friesland, in Zuid-Limburg en op de waddeneilanden is de plaag, die vele tienduizenden watervogels het leven heeft gekost, nog vrijwel niet opgetreden. De ziekteverwekker, de bacterie Clostridium botulinum, houdt vooral huis in de randstad Holland.

Bij onderzoek blijkt steevast dat een voor de mens onschadelijke soort aan het werk is.

Die gegevens verstrekte woensdag dr. J. Haagsma, bacterioloog van het Centraal Diergeneeskundig Instituut in Rotterdam. De gebieden die het ernstigst door de plaag zijn getroffen zijn de Biesbosch, de Nieuwkoopse plassen, Zuidelijk Flevoland en de grote steden. De sterfte onder de watervogels is daar enorm. „Alleen al in Rotterdam zijn vierduizend kadavers geteld", aldus dr. Haagsma. „Uit Alblasserdam kreeg ik bericht dat daar geen eend meer over is".

,yAtteen vogeb**

De honderden dode watervogels die plaatselijke autoriteiten uit alle delen van het land naar het instituut zenden, blijken vrijwel alle met botulisme besmet. Van „Loos Alarm" is, in tegenstelling tot vorig jaar, nergens sprake. Het toxine dat de bacteriën afscheiden en dat de massale sterfte veroorzaakt, blijkt steevast van het type C. Dat type is onschadelijk voor de mens, maar vogels zijn er zeer gevoelig voor.

Elk jaar opnieuw?

De kans bestaat dat in veel van de besmette wateren ook in volgende jaren botulisme zal optreden. De zeer resistente sporen die de bacteriën vormen, kunnen volgens dr. Haagsma steeds als de watertemperatuur boven twintig graden Celcius stijgt een nieuwe epidemie veroorzaken. Bij sterke doorstroming kan de besmetting afnemen. E^n methode om de eendensterfte in besmette wateren te beperken is drastische verhoging of verlaging van het waterpeil. De dieren moeten dan elders voedsel zoeken. Deze methode is in de meeste gebieden echter niet gemakkelijk toe te passen, aldus de bacterioloog.

Trekvogels

De Rotterdamse onderzoeker stemt in met de voorspelling van de Zeeuwse bioloog drs. H. Saijs, die vorige week waarschuwde dat het botulisme de dood van tienduizenden trekvogels kan veroorzaken. „Ik heb zojuist de eerste dode lepelaar uit de Biesbosch voor on-, derzoek gekregen. De lepelaar is een zeldzame trekvogel die vrij vroeg overkomt", vertelt dr. Haagsma. „Als straks ook de eenden en de talingen gaan trekken zullen er zeker veel omkomen. Vorig jaar is dat overigens ook al gebeurd, met name in de Biesbosch. Dat is toen een beetje laat geconstateerd, maar achteraf zijn daar tienduizenden kadaverresten geteld".

Dit jaar is de kans op massale sterfte onder de trekkende watervogels groter dan vorig jaar, zo meent de bacterioloog. „Als de trekvogels massaal neerstrijken in de Biesbosch of in Flevoland, eind augustus of begin september, moeten we het ergste vrezen. Vorig jaar heeft de besmetting van de binnenwateren ook tot eind september geduurd".

Waarschuwing

Hoewel botulisme niet gevaarlijk is voor de mens doet men er toch goed aan om de volgende regels in acht te nemen: Zwem niet in openbaar water, tenzij men na afloop een douche neemt. • Laat ook geen honden in het openbaar zwemmen. • Raak geen dode vogels aan met blote handen, maar meld het bij de Dienst Gemeentewerken van uw woonplaats. Of bel één van de speciale nummers voor het melden van botulisme-gevallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Botulisme vrijwel over geheel Nederland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken