Bekijk het origineel

Arrestaties oppositie Transkei bevestigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arrestaties oppositie Transkei bevestigd

Toekomstig premier waarschuwt

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG — In de hoofdstad van de Zuidafrikaansc Bantoestan Transkej is woensdag de arrestatie bevestigd van negen vooraanstaande leden van de „Democratische Partij", de oppositiepartij, onder wie partijvoorzitter Ncokazi.

De toekomstige premier Matanzima waarschuwde dinsdag dat hij onverbiddelijk zal optreden tegen iedereen die wil proberen onrust te stichten en de vreedzame soevereiniteitsoverdracht aan Transkei te storen.

In Transkei gingen geruchten dat op 26 oktober, de dag dat Transkei onafhankelijk moet worden, onlusten zouden uitbreken. De 26ste oktober zou het sein voor opstand en revolutie zijn.

Kranteberichten maakten de afgelopen dagen melding van brandstichting, onder meer in de dienstauto van minister van justitie Matanzima. in Soweto en andere zwarte woonwijken.

Duizenden leerlingen boycotten nog steeds de scholen, die eind vorige week heropend zijn. Een deel van absentie wordt ook veroorzaakt doordat ouders hun kinderen thuis houden uit vrees voor nieuwe rellen.

Op een bijeenkomst in Soweto hebben 300 Afrikaanse leerkrachten aangedrongen op vervanging van enkele blanke schoolinspecteurs. Ze deden een beroep op minister van justitie Kruger de gewapende politiepatrouilles in Soweto terug te trekken, omdat veel kinderen door hun aanwezigheid niet naar school durven gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Arrestaties oppositie Transkei bevestigd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken