Bekijk het origineel

Arlstarchus (± 260 v. Chr.)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arlstarchus (± 260 v. Chr.)

2 minuten leestijd

De vorm van de aarde, die op genoemde metafysische gronden ook bolvormig moest zijn, bleek in overeenstemming met de waarnemingen: bij maansverduisteringen is de schaduw (van de aarde) op de maan altijd cirkelvormigi

Een drastische wijziging van de bestaande voorstellingen werd voorgesteld door Aristarchus van Samos. Het is vooral Archimedes (+ 240 v. Chr.), die ons erop wijst, dat Aristarchus leerde, dat niet de aarde het middelpunt van de kosmos is en alles daaromheen beweegt, maar juist de zon. De aarde zou dan de baan van de zon innemen en de afstand van de aarde tot de sfeer der (vaste) sterren zou zo onnoemelijk groot zijn, dat ten opzichte daarvan geen veranderingen te bespeuren zijn. De beweging van de aarde zou wel veranderingen van de sterrenhemel tot gevolg hebben, als de afstand ervan niet zo groot was. Dit, omdat tijdens deze beweging de aarde ruimtelijk steeds een andere stand inneemt ten opzichte van de verdeling van de sterren aan de hemel.

Het schijnt dat Aristarchus bovendien leerde, dat de beweging van de aarde rond de zon in 1 jaar gebeurde, terwijl de aarde zelf in 24 uur rond haar as wentelde. Het is • Stelsel van Ptolemeüs van Alexandrië {2e eeuw) toenmalige uitwerking en de beschikbare waamemingsgegevens geen dringende redenen aanwezig schenen van de gangbare voorstellingen af te stappen. 'tarren,aaseJOWa' meer Babylonische gegevens over verduisteringen. Op grond van dit uitgebreide materiaal deed hij de verrassende ontdekking van de precessie: een verschuiving van de schijnbare banen van de hemellichamen als gevolg van een langzame beweging van de aardas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Arlstarchus (± 260 v. Chr.)

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken