Bekijk het origineel

FNV: CNV vecht niet voor belangen van werknemers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

FNV: CNV vecht niet voor belangen van werknemers

3 minuten leestijd

UTRECHT — Bij de gang van zaken rond loonoverleg en loonmaatregel heeft het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) een houding aangenomen die rechtstreeks tegen de belangen van de werknemers ingaat.

Tot die constatering komt de Federatie Nederlandse Vakbeweging (NVV, NKV) in haar bladen van deze week. De FNV constateert dat het CNV zich steeds meer „polariserend" tegen de vier keer zo grote FNV (ruim een miljoen leden) ging afzetten sinds het CNV besloot niet met NVV en NKV in de federatieboot te stappen. De houding van het CNV ten aanzien van belangrijke zaken als ondernemingsraden en vermogensaanvvasdeling onderstreepte dat de afstand tot de FNV werd vergroot.

Reactie

Tot nu toe reageerde de FNV niet of nauwelijks op deze ontwikkeling, maar de houding van het CNV aan het loonfront is nu voor de FNV wel reden om aan de bel te trekken. De FNV constateert dat het CNV zich al bij de loonmaatregel neerlegde nog voordat die een feit was. En dat ,,zonder er duidelijk blijk van te geven dat het hierbij voor de vakbeweging gaat om een principieel recht van de eerste orde. VVat is de onderhandelingsvrijheid, die wel het eerstgeboorterecht van de vakbeweging is genoemd het CNV waard? Zo goed als niets blijkbaar, getuige het gedwee afwachten eerst en het zoetsappig oordeel later", aldus de FNV. De Federatie herinnert eraan dat CNV-voorzitter Lanser zei het kabinetsbesluit „zo gek nog niet" te vinden en dat de industriebond CNV op een gegeven moment zelfs om een nieuwe loonmaatregel vroeg.

Levensgevaarlijk

,,Voor de FNV staat vast dat een looningrijpen dat — met het gevaar van verlenging op verlenging — de vakbeweging als vertegenwoordigster van het mondigste deel der werknemers in een van haar meest wezenlijke taken tot werkloosheid doemt, een levensgevaarlijke zaak is. Het is onbegrijpelijk dat het CNV van de verantwoordelijkheid die het is toevertrouwd, zo gemakkelijk afstand heeft gedaan. Toen ook CNV-leden meededen met de korte werkonderbreking in de havens op 1 juli, was dat wellicht een teken dat veel leden in dit opzicht beter dan de leiding beseffen wat er op het spel staat", zo schrijft de FNV.

Voorts heeft het CNV volgens de FNV geprobeerd ,,propagandistische munt" te slaan uit het feit dat het CNV ƒ44,— netto loonsverhoging wilde en de FNV ƒ 55,— netto. ..Het plaatje van een redelijk CNV tegenover een onredelijk FNV werd in dit geval ingekleurd met de bewering van de ƒ55,— netto van de FNV niet meer waard waren dan de ƒ 44.— netto van het CNV. Wij hebben al meermalen uiteengezet dat deze schijnredenering berust op het (bewust?) gebruik van verschillende uitgangspunten, waardoor wordt vergeleken wat in feite niet vergelijkbaar is", aldus de FNV.

,,De onzakelijke en de grenzen van de eerlijkheid soms overschrijdende neiging om zichzelf voor alles als redelijk en gematigd voor te doen en zich waar mogelijk tegen de FNV af te zetten, versterkt zowel op centraal als bedrijfstakniveau de positie van de werkgevers", constateert de FNV.

Verontwaardigd

Secretaris A. Hordijk van het CNV reageerde desgevraagd zeer verontwaardigd op het verhaal in de FNV-bladen. „Het zijn allemaal zulke ongerijmde verdachtmakingen aan ons adres dat je er eigenlijk nauwelijks op reageren kan. Ik heb het idee dat de FNV met dit verhaal interne spanningen en problemen in eigen kring rond de lonen afreageert. Ze hebben een hoop kabaal gemaakt voor niets en nou moeten ze hun onvrede daarover op deze manier kwijt. Eerst kreeg het kabinet de wind van voren en nu zijn wij kennelijk aan de beurt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

FNV: CNV vecht niet voor belangen van werknemers

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken