Bekijk het origineel

Europees Sociaal Fonds steunt opleiding jongeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Europees Sociaal Fonds steunt opleiding jongeren

350 MILJOEN VOOR REEKS PROJECTEN

4 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese Commissie heeft een nieuwe reeks projecten goedgekeurd die steun krijgen uit het Europees Sociaal Fonds. Nadat in mei van dit jaar reeds een subsidie van 38 miljoen rekeneenheden (126 miljoen gulden) was toegekend, heeft de commissie nu positief geantwoord op een tweede serie aanvragen. Hiermee is een bedrag gemoeid van in totaal ongeveer 100 miljoen RE (350 miljoen gulden). De financiële steun wordt verstrekt in de vorm van niet terugvorderbare kredieten. Op de EG-begroting van 1976 is de post van het Sociaal Fonds 440 miljoen RE groot (1,5 miljard gulden).

Bijna de helft van de toegekende steun, nl. 40 miljoen RE is bestemd voor de opleiding van jongeren die na het beëindigen van hun schoolopleiding geen betrekking kunnen vinden. In België organiseert de rijksdienst voor arbeidsvoorziening een opleiding van ongeveer 2.000 jongeren. In Duitsland waren bij gelijksoortige programma's 5.600 jongeren betrokken, in Frankrijk 22.700, in Ierland ongeveer 1.000, in Italië ongeveer 38.500 en in GrootBrittannië ongeveer 3.000.

Voor programma's ten behoeve van gehandicapten en de vorming van personeel dat gehandicapten opleidt, Vfordt 10 miljoen RE beschikbaar gesteld. Dit geld gaat naar Duitsland, België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië.

Projecten in Duitsland, Frankrijk en Italië met het oog op de integratie van gastarbeiders en hun gezinnen in het economische en sociale leven van het • De Britse staatsmaatschappij British Gas Corporation heeft bekendgemaakt dat zij in het bedrijfsjaar tot en met maart 1976 een nettowinst heeft gemaakt van 25,1 miljoen pond sterling, na een verlies van 42,3 miljoen pond in het voorgaande jaar. De omzet van het bedrijf was 1.562,6 miljoen pond (1.204,4 miljoen vorig jaar). land waar zij verblijven krijgen in totaal 4 miljoen RE steun.

• Herscholing

Als steun voor herscholingsprogramma's voor personen die de landbouw of de textielindustrie verlaten of in de textielsector een nieuwe vakbekwaamheid willen ontwikkelen, wordt aan Nederland, Ierland, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Frankrijk in totaal 17 miljoen RE uitgekeerd.

Voor al deeze projecten tezamen krijgt België uit het Europees Sociaal Fonds 66,4 miljoen BF. Nederland krijgt 3,2 miljoen gulden, Denemarken 1,8 miljoen kronen, Frankrijk 142,4 miljoen Fr., Duitsland 54 miljoen DM, Ierland 0,7 miljoen Pond, Italië 9.319 miljoen Lire, Luxemburg 0,9 miljoen Frank, en Groot-Brittannië 4,8 miljoen Pond.

Het Europees Sociaal Fonds helpt ook werknemers in de armere regio's van de gemeenschap die met werkloosheid worden bedreigd en werknemers die het slachtoffer worden van de technische vooruitgang of van moeilijkheden in bepaalde ondernemingen. De aanvragen die onder dit hoofdstuk bij heth Sociaal Fonds werden ingediend werden tot een bedrag van in totaal 29 miljoen RE gehonoreerd. De aanvragen waren afkomstig van Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Het Europees Sociaal Fonds kan, overeenkomstig de voorschriften bij programma's die door een overheidsdienst worden gefinancierd, 50 procent van de uitgaven subsidiëren. Gaat het om programma's die door particuliere instanties worden uitgevoerd dan is de bijstand van het Europees Sociaal Fonds even groot als de subsidie die door de nationale overheid wordt gege^ ven.

„In Engeland neemt de produktie van advocaat met wijn als alcoholgrondstof sterk toe. De Nederlandse destilleerderijen gebruiken daarbij gestookte alcohol, waarop een veel hogere accijns moet worden betaald. Dat scheelt enkele guldens per fles. Dat is genoeg, ondanks het verschil in smaak, voor de mensen om te kiezen voor advocaat op wijnbasis", aldus het Produktschap.

In de eerste vijf maanden daalde onze uitvoer van advocaat met 34.700 hectoliter (100 procent alcohol), waarvan 27.400 hectoliter voor rekening kwam van de gedaalde export naar Engeland.

„Wij hopen, dat hier in de komende paar maanden nog een herstel optreedt, want vooral advocaat en likeuren worden vanwege de feestdagen in december het meest in de laatste helft van het jaar gebruikt", aldus het Produktschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Europees Sociaal Fonds steunt opleiding jongeren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken