Bekijk het origineel

Meer aandacht iVOor Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer aandacht iVOor Afrika

Carter in visie op buitenlandse politiek

3 minuten leestijd

PLAINS, GEORGIA — De democratische presidentskandidaat Jimmy Carter meent dat de Verenigde Staten meer aandacht moeten besteden aan de problemen van Afrika en andere ontwikkelingslanden. ,,Deze helaas meest verwaarloosde gebieden in onze ambassades onder de regeringen van Nixon en Ford en het ministerschap van Henry Kissinger".

Carter sprak na een studiedag over de buitenlandse politiek, waaraan ook was deelgenomen door de democratische kandidaat voor het vice-presidentschap Walter Mondale, en adviseurs voor buitenlandse politiek als prof. Zbigniew Brezinski van de Columbia universiteit en het neger-congreslid Andrew Young uit Atlanta (Georgia).

Carter zei dat zijn adviseurs grote nadruk legden op het belang van de ontwikkelingslanden. Naar zijn zeggen is het voor het eerst dat een presidentskandidaat zoveel aandacht geeft aan de problemen van de ontwikkelingslanden. „Daar is een goede reden voor, namelijk de verwaarlozing in het verleden en het beslissend belang ervan in de toekomst".

Carter zei dat de Amerikaanse ervaring met de afschaffing van rassenscheiding ,,misschien van nut kan zijn voor Zuid-Afrika bij de oplossing van dat vraagstuk". „Voor mij staat vast dat de resultaten van de afschaffing van racisme, of rassenscheiding, in het zuiden (van de VS), ook al waren we bevreesd voor de verdwijning van de rassenscheiding, zowel voor zwart als voor blank positief zijn geweest. Met deze speciale ervaring kunnen we mogelijk Zuid-Afrika behulpzaam zijn, aldus Carter.

Rechten

Hij zei dat, wat Zuid-Afrika en Rhodesië betreft, ,,wij niet zullen kijken op het punt van rechten van de mens en meerderheidsbewind". De betrekkingen met Zuid-Afrika moeten er op gericht zijn een beleid in de richting van een meerderheidsbewind aan te moedigen, en van de goede diensten van Zuid-Afrika moet gebruik worden gemaakt om de Rhodesische crisis op te lossen".

Over het buitenlands beleid zei Carter verder dat de VS moeten ophouden met de ,,Paternalistische behandeling" van Latijns-Amerika. Hij meende dat de Amerikaanse betrekkingen met China in een impasse zijn geraakt, of zelfs wat zijn verslechterd, sinds Nixons bezoek aan China. Met de Sowjet-Unie en andere wapenleveranciers zou Washington een overeenkomst moeten sluiten om de internationale wapenhandel aan banden te leggen, en als dat niet lukt zouden de VS via bilateriale akkoorden of desnoods eenzijdig de wapenhandel moeten inperken.

Doel

De Vietnamse regering moet volgens Carter aanvullende gegevens verschaffen over de manier waarop vermiste Amerikaanse militairen aan hun eind zijn gekomen en waar ze oegraven liggen.

Carter zei dat hijzelf en Mondale zich zo goed mogelijk wilden informeren over de internationale betrekkingen „opdat wij de wereld een buitenlands beleid kunnen voorleggen dat begrepen wordt door het Amerikaanse volk, dat voorspelbaar is en een duidelijk omschreven doel heeft, door beide partijen gesteund wordt, waardoor het vertrouwen van andere landen en ons eigen land kan worden herkregen, en dat een duidelijke weerspiegeling is van het karakter van het Amerikaanse volk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Meer aandacht iVOor Afrika

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken