Bekijk het origineel

Betere rechtspositie geestelijk gestoorden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Betere rechtspositie geestelijk gestoorden

NOZ ml invoering van „mentorschap'

2 minuten leestijd

UTRECHT — „De wetgeving rondom de rechtspositie van geestelijk gehandicapten en gestoorden bevatten schrijnende lacunes". Om hier een eind aan te maken stelt de Stichting Nationaal Orgaan Zwakzinnigenzorg (NOZ) in samenwerking met de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) in een rapport voor een een „Mentorschap" in te stellen.

Uitgangspunt daarbij is dat de betrokken geestelijk gehandicapte zo lang mogelijk zijn burgerlijke bevoegdheden kan behouden. Volgens de NOZ is dat met de huidige wettelijke regelingen onmogelijk, omdat zij de betrokkenen direct onder curatele stellen. Deze maatregelen tasten iemands vrijheid onnodig zyvaar aan, aldus het NOZ. Het mentorschap garandeert volgens de NOZ dat de licht geestelijk en sociaal gehandicapte wel optimaal, en zo lang als mogelijk is, van zijn burgerlijke bevoegdheden gebruik kan maken, zonder volkomen aan zichzelf overgelaten te worden.

Criterium

Het criterium om een mentor over iemand aan te stellen, is dat een gehandicapte onvoldoende in staat is zijn eigen of andermans belangen op maatschap• pelijk algemeen aanvaarde wijze te behartigen, zo staat in het rapport. De rechter, die een beslissing over het mentorschap moet nemen, kan dat pas doen nadat hij de betrokken geestelijk gehandicapte heeft gehoord. Een voorwaarde is voor de NOZ dan ook, dat de gehandicapte als partij wordt beschouwd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Betere rechtspositie geestelijk gestoorden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken