Bekijk het origineel

Rudolf Bultmann (91) overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rudolf Bultmann (91) overleden

Loochenaar van de opstanding

2 minuten leestijd

FRANKFORT — De vooraanstaande Duitse protestantse theoloog professor Rudolf Bultmann is vrijdag, drie weken voor zijn 92ste verjaardag, in Marburg in Hessen overleden,

Rudolf Bultmann werd 20 augustus geboren in de Lutherse pastorie van het dorpje Wiefelstede bij Oldenburg. Na zijn theologische studies en professoraten in Breslau en Giessen, is hij in Marburg van 1921 tot zijn emeritaat in 1954 hoogleraar geweest in het Nieuwe Testament en de oud-christelijke godsdienstgeschiedenis.

Mythen

Veel werk heeft Bultmann verricht op het gebied van de vormgeschiedenis van de evangelies. Maar het meest bekend werd hij door zijn geschriften over de zogeheten „ontmythologisering". Met deze theorie, voor het eerst gepubliceerd in 1941, probeert Bultmann de botsing tussen twee wereldbeelden op te lossen. Het volgens hem mythologische wereldbeeld van de Bijbel en het moderne wereldbeeld, dat stoelt op de verworvenheden van de wetenschap.

In het oude beeld hebben de mensen de hemel boven zich en de hel onder hun voeten! God die in de hemel woont en almachtig is, grijpt in in de aardse gebeurtenissen. Tegenover God staat de duivel. De aarde is het slagveld van beide machten. Beslissend daarbij is dat God zijn Zoon heeft gezonden, die na Zijn dood in de hel is afgedaald en naar de hemel opgevaren en eens terugkomt op de wolken des hemels. Volgens Bultmann zijn dit mythologische voorstellingen. Er gebeuren geen wonderen. God — aldus Bultmann — was niet in Auschwitz en Hitler werd niet door een engel verslagen. De mythologische voorstellingen hebben afgedaan.

Volgens hem is het de taak van de theologie om uit elkaar te houden: het zogeheten "Kerugma" (De verkondiging, de kern van de boodschap) en het mythologisch wereldbeeld. Daarbij gaat het er niet om de mythen eruit te werken — dat is praktisch onmogelijk — maar om ze uit te leggen, zodat ze doorschijnend worden en hun eigenlijke bedoeling zichtbaar wordt.

Opstanding

De ideeën van Bultmann hebben sinds de oorlog tot nu toe een grote invloed. Naast vele aanhangers zijn er ook verwoede tegenstanders van zijn leer, welke de opstanding van Christus loochent. Onder de werken van Bultmann zijn "Die Geschichte der synoptischen "Tradition", "Die Erforschung der synoptischen Evangeliën", "Offenbarung und Heilsgeschehen", "Kerugma und Mythos" en "Theologie des Neuen Testaments".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Rudolf Bultmann (91) overleden

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken