Bekijk het origineel

Syrië krijgt na vier jaar nieuwe regering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Syrië krijgt na vier jaar nieuwe regering

Egypte beschuldigt Damascus

3 minuten leestijd

DAMASCUS — President Assad van Syrië heeft het ontslag aanvaard' van premier Machmoed Ajoebi en heeft generaal-majoor Khleifawi, een oud-premier, opgedragen een nieuwe regering te vormen.

Khleifawi, die deel uitmaakt van het regionale en panarabische leiderschap van de socialistische Baathpartij, is onmiddellijk zijn consultaties voor de vorming van een nieuw kabinet begonnen. Regeringsfunctionarissen zeiden dat Ajoebi zondag een ministersvergadering leidde en de ministers meedeelde dat het de laatste bijeenkomst van zijn regering was. Ajoebi was minister-president sedert december 1972 en bracht in augustus 1974 wijzigingen in het kabinet aan.

Khleifawi werd in april 1971 voor het eerst premier. In maart 1972 vormde hij opnieuw een regering. Hij trad in december 1972 af wegens ziekte. Toen nam Ajoebi het premierschap over.

De regeringswisseling viel samen met de 30ste verjaardag van de vorming van Syrië's strijdkrachten. President Assad maakte in zijn boodschap aan de troepen geen melding van de wijziging. Hij zei dat de verjaardag „voor onze Arabische natie valt in een stadium van de strijd die toegenomen inspanningen van onze strijdkrachten vereist".

Hij zei dat Syrië aan de linie van confrontatie met de zionistische vijand (Israël) staat en zich geplaatst ziet tegenover de Icrachten van samenzwering en verraad (waarmee hij zinspeelde op Egypte).

yfiroederlijke hulp**

Assad zei voorts dat Syrië nu „de edele taak uitvoert van het verstrekken van broederlijke hulp aan onze broeders in Libanon".

Belangrijke punten uit de ambtsperiode van Ajoebi waren de Arabisch-Israëlische oorlog van oktober 1973, de vestiging van nauwere banden met Jordanië, een geschil met Irak over het water van de rivier de Eufraat (Syrië en Irak worden geregeerd door elkaar beconcurrerende vleugels van de Baath), een conflict met Egypte over het tweede Sinai-akkoord van september 1975, de hervatting van de betrekkingen met de Verenigde Staten en Syrië's interventie in de burgeroorlog in Libanon.

Het zenden van Syrische troepen naar Libanon resulteerde o.m. in fel verzet van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO die aan de zijde van Libnees-links tegen de rechtse strijders vocht. Donderdag werd tenslotte een verzoeningsakkoord tussen PLO en Syrië getekend.

Ruzie met Egypte

Dit weekeinde brak (evenals na de ondertekening van het Sinai-akkoord) weer een hevige woordenstrijd uit tussen Cairo en Damascus, waarbij zij elkaar beschuldigingen naar het hoofd gooiden.

Egypte beschuldigde Syrië ervan met agenten van de Israëlische inlichtingendienst samen te zweren tot het vermoorden van Palestijnse guerrillaleiders, o.w. PLO-leider Arafat.

Syrië zei dat Egypte het vuur van de Libanese burgeroorlog voedde en onenigheid onder de Arabieren kweekte teneinde een vredesregeling met Israël te bereiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Syrië krijgt na vier jaar nieuwe regering

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken