Bekijk het origineel

Boomkwekerij: export groter, groei minder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boomkwekerij: export groter, groei minder

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De export van Nederlandse boomkwekerijprodükten is in het jaar juli 1975 tot en met juni 1976 met 7,7 procent toegenomen tot ruim ƒ 159 miljoen. Het Produktschap voor Siergewassen heeft dit meegedeeld.

De grootste afnemers waren West-Duitsland met ƒ48,3 miljoen, Frankrijk met ƒ 23,7 miljoen. Zweden met bijna ƒ20 miljoen en Engeland met ƒ 18,3 miljoen. Tot de boomkwekerijprodukten behoren, behalve bomen voor tuin, park en laan en bos ook rpzeplanten en allerlei sierheesters en vaste planten, zoals rhododendrons en azalea's. Of er in het nu begonnen nieuwe verkoopseizoen weer zoveel geëxporteerd kan worden is nog de vraag, gezien de schade die de droogte, en voordien in sommige gebieden de nachtvorst, aan de boomicwekerij heeft toegebracht.

Voorzitter R. H. Leemhuis van de Nederlandse Bond van Boomkwekers vertelde dat van het in het voorjaar opgezette materiaal minder tot groei is gekomen dan anders. Bij de bomen en planten die wel aansloegen kan men zzich afvragen of ze wel de vereiste maten zullen üalen. Men kan de groei nog wat bevorderen met behulp van regeninstallaties, maar meer dan een noodverband is dat niet. De boomkwekers hopen nu iedere minuut op een flinke hoeveelheid regen die zou nog enig herstel kunnen brengen nu het nog zes weken duurt voor er weex nachtvorstkansen zijn.

Bóomkwekers plegen hun produkt te verkopen terwijl het nog groeiende is, maar nu de wasdom niet recht wil komen staan op vele plaatsen ook de verkopen stil. Kwekers van loof- en naaldbomen in Zundert (NB) en Veendam (GT) bijvoorbeeld willen eerst eens afwachten of hun boompjes in de komende weken misschien nog wat langer worden. In Zundert is droogteschade voorafgegaan door enorme nachtvorstschade in het voorjaar, in Veendam zijn van de voorjaarsaanplant 10 tot 15 procent meer jonge boompjes dan anders helemaal niet aangeslagen. Rozenonderstammen, een ander Veendams produkt, worden verkocht „onder voorbehoud van groei".

In Boskoop valt de groei van de heesters en vaste planten (o.m. rhododendron en azalea) volgens de heer Leem-, huis nog wel wat mee. Men heeft er echter veel nachtvorstschade gehad en tobt er ook met het zoutgehalte van het water.

Opheusden

Groeiproblemen ook voor de rozen in Limburg (het gebied rond Lottum), de laanbomen van Opheusden en Kesteren, waar op de hogere gronden misschien wel 25 a 30 procent verloren is gegaan, de bomen van Oudenbosch in Noord-Brabant.

Vraag naar boomkwekerijprodukten is er wel. De gebruikers, die waarschijnlijk meer niet-aangeslagen bomen en heesters moeten vervangen dan anders, zijn geneigd hun aankopen wat eerder te doen dan vorige jaren. Nu ze tegenover terughoudende leveranciers staan en wel eens een paar deurtjes moeten aflopen ontstaat er volgens de heer Leemhuis ook een vraag die groter is dan de werkelijke behoefte. Hoge prijzen worden er ook wel gemaakt, maar voor de kwekers, meent de heer Leemhuis, zijn die niet voldoende om de vermindering van hectare-opbrengsten goed te maken. Vee! minder te lijden dan het in het voorjaar opgezette materiaal hadden de boomkwekerijprodukten die, voordat men aan verkoop kan denken, een jaar vast hebben moeten staan, zodat ze diepgaande wortels hebben kunnen vormen. In die gunstige positie verkeren o.m. vruchtboom-onderstammen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Boomkwekerij: export groter, groei minder

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken