Bekijk het origineel

Evangelisatie tijdens de Olympische Spelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Evangelisatie tijdens de Olympische Spelen

4 minuten leestijd

MONTREAL — Met de sluitingsceremonie gisteren in het Olympisch Stadion is een eind gekomen aan het Olympisch spektakel dat Canada's grootste stad nu al maandenlang beroert. De stad Montreal heeft alles gedaan om het gebeuren vlekkeloos te laten verlopen.

De organisatoren van de spelen, (het Internationaal Olympisch Comité) haalt opgelucht adem nu de verwachte terreuracties van de Palestijnse terroristen zijn uitgebleven. Het drama van München heeft zich niet in Montreal herhaald.

De hoge belastingen van de laatste jaren en de miljoenen dik betalende bezoekers die de olympische kassa's passeerden hebben een gigantisch tekort van een miljard dollar niet kunnen verhinderen. De wereldstad Montreal is nu financieel bankroet en daaraan hebben de vele stakingen van de afgelopen maanden een groot aandeel gehad. Deze week nog staakten onder andere het verplegend personeel en blokkeerden stakende taxichauffeurs de toegangswegen tot het kamp.

In Montreal is minder dan 1 procent, van de bevolking protestant. Dit is lager dan bijvoorbeeld het percentage in India. De geestelijke nood in Montreal en het feit dat de Olympische Spelen een unieke kans bood om een evangelisch geluid te laten horen, deed de bijbelgetrouwe kerken in Montreal (met gezamenlijk nog geen 5000 leden) enkele jaren geleden besluiten een grootscheepse campagne tijdens de Olympische Spelen te gaan voeren met als doel het Kruisevangelie in woord en daad door te geven aan inwoners, bezoekers en atleten.

Beseffend dat men een Gideonsbende vormde bij alleen al een te verwachten bezoekersaantal van vijf miljoen, verzocht het organiserend comité, de internationale evangelische bewegingen om mee te werken en zo vond men elkaar in een samenwerkingsverband onder de naam Aid Olympique, afgekort AO.

Het symbool van deze beweging is de Alpha en de Omega dooreengestrengeld, daarbij getuigend van Hem die de Alpha en de Omega, de eerste en de laatste is. De evangelische samenwerking in AO is erg belangrijk gebleken. Belangrijker voor de evangelische christenen dan de Olympische Spelen zelf. De Engelssprekende en Franssprekende evangelische kerken en bewegingen hebben zich nauw met elkaar verbonden in Aid Olympique. Twee weken geleden ging Aid Olympique van start en in totaal zijn zo'n vijfduizend meest jonge christenen uit alle delen van de wereld bij de actie betrokken geweest. In de afgelopen weken coördineerde Aid Olympique de activiteiten van zo'n 50 christelijke organisaties, waaronder Campus Crusade for Christ, Jesus Christ to the communist world en Youth with a mission.

Evangelisatie

Onder de paraplu van Aid Olympique is door deze organisatie een ieder met eigen literatuur werkend, in de afgelopen weken geëvangeliseerd, waarbij aan elke deur in Montreal het bekende evangelisatiemateriaal werd afgegeven. Dagelijks werd rond het olympisch dorp en in de stadscentra met evangelische lectuur in alle talen van de aan de Olympische spelen deelnemende landen gewerkt, en met name zijn de resultaten van het literatuurwerk onder bezoekers en atleten van de achter het IJzeren Gordijn verrassend. Zo bezochten de teamleden van de Wurmbrandorganisatie Jesus Christ to the communist World, de Roemeense atleten in het door strenge veiligheidsmaatregelen omgeven olympisch dorp.

Ruim 43 miljoen tractaten. Bijbelgedeelten en speciale olympische folders zijn verspreid, met de honderdduizend gratis Bijbels, beschikbaar gesteld door de Canadian Bible Society. Daadwerkelijk werd steun verieend in geestelijke sociale en materiële nood in voor dit doel ingerichte centra. Zo hielp men honderden gestrande bezoekers aan logies en werden goedkope maaltijden beschikbaar gesteld voor anderhalve dollar.

Het massaal met behulp van de medewerkers verschaffen van telefonische hulp aan mensen in nood, bleek een van de meest gewaardeerde onderdelen van het uitgebreide programma. De met twintig lijnen uitgeruste en permanent bemande centrale bleek niet in staat, het grote aantal telefonische noodkreten te verwerken.

Met de Olympische Spelen in Moskou in 1980 in het vooruitzicht, en met behulp van de vele kennis opgedaan in Montreal, bereidt het AO-comité, dat van verscheidene christelijke kerken uitgaat, een soortgelijke campagne voor in Moskou.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Evangelisatie tijdens de Olympische Spelen

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken