Bekijk het origineel

„Amerika neemt plaats Groot-Brittannië in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Amerika neemt plaats Groot-Brittannië in"

Senaat verdedigt wapenverkoop Iran:

2 minuten leestijd

WASHINGTON De Verenigde Staten hebben de laatste jaren grote hoeveelheden wapens aan Iran verkocht, omdat Engeland zich militair uit het gebied van de Perzische Golf heeft teruggetrokken en de Verenigde Staten deze rol niet konden overnemen.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandagavond laten weten als reactie op een rapport van een subcommissie uit de senaat met kritiek op dit gebied.

Volgens dit rapport heeft de vorige Amerikaanse president, Nixon, in 1972 de instanties in Washington opgedragen Iran vrijwel alle wapens te leveren, waarom dit land vraagt. Zo heeft Iran de afgelopen vier jaar militair materieel van naar schatting in totaal tien miljard dollar (ongeveer ƒ 27 miljard) van de VS ontvangen.

Bezoek Nixon

Het State Department is van oordeel, dat deze wapenleveranties moeten worden gezien in het licht van een verklaring die Nixon in 1969 op Goeam aflegde.

Het toenmalige staatshoofd gaf toen als zijn mening, dat regionale landen een grotere verantwoordelijkheid zouden moeten dragen voor de verdediging van het gebied waarvan zij deel uitmaken. Toen het duidelijk werd dat Engeland zijn strijdkrachten uit het gebied van de Perzische Golf zou terugtrekken, kon de militaire macht van dit land in dit belangrijke gebied alleen worden overgenomen door landen als Iran en Saoedi-Arabië, aldus het State Department.

Het Amerikaanse ministerie bestrijdt de opvatting van de genoemde subcommissie uit de senaat, dat het beleid van Washington ten aanzien van Iran sinds 1972 nooit eens opnieuw zou zijn bekeken. Dit was wel degelijk herhaaldelijk gebeurd, ook al waren daarvoor geen officiële beleidsstukken opgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Amerika neemt plaats Groot-Brittannië in

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken