Bekijk het origineel

,, Apartheid spot met definitie gelijkheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

,, Apartheid spot met definitie gelijkheid"

Kissinger waarschuwt Zuid-Afrika:

3 minuten leestijd

BOSTON —De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kissinger heeft maandag een beroep gedaan op Zuid-Afrika om ,,de waarschuwingssignalen ter harte te nemen".

De recente crises in de zwarte woongebieden en aan de negeruniversiteiten zijn een ,,duidelijke uiting van frustraties van de zwarte Zuida&ikanen tegenover een systeem dat hen een status, waardigheid en politieke rechten ontzegt", aldus Kissinger op een vergadering in Boston. , Hij deed ook een beroep op het blanke minderheidsbewind in Rhodesië om ,,het onvermijdelijke te erkennen" en te onderhandelen over een machtsoverdracht aan de zwarte meerderheid. Niemand, ook de verantwoordelijke leiders van zwart Afrika niet, betwist het recht van de blanke Zuidafrikanen om in hun land te leven. Zij zijn geen kolonialisten. Historisch gezien zijn ze een Afrikaans volk. Ze hebben 300 jaar op Afrikaanse bodem geleefd. Maar de binnenlandse structuur van Zuid-Afrika is explosief en niet verenigbaar met opvattingen van menselijke waardigheid".

Rassendiscriminatie is een vloek waar veel landen mee te malcen liebben. Maar, aldus Kissinger alleen in Zuid-Afrika is de discriminatie geïnstitutionaliseerd in een alles omvattende, gedwongen scheiding van rassen die spot met elke definitie van gelijkheid van de mens.

Bittere erfenis

De slavernij en de deportatie van duizenden Afrikanen naar de nieuwe wereld noemde Kissinger de zwarte .vlek in de Amerikaanse geschiedenis. ,,Met die bittere erfenis hebben we nog steeds te maken". De Amerikaanse minister gaf toe dat de Amerikaanse buitenlandse politiek lange tijd het belang van Afrika heeft genegeerd. Pas door pijnlijke ervaring zijn de VS het belang van de gebeurtenissen in dit werelddeel gaan beseffen. De grondbeginselen, de Amerikaanse politiek en de zaken waar het in onze tijd om gaat worden nu in Afrika op de proef gesteld, aldus Kissinger.

geh. bew. Aberdeen zwaar bew. Berlijn regen Bordeaux onbew. Frankfort half bew. Geneve licht bew. Innsbruck licht bew. Kopenhagen

zwaar bew. Lissabon onbew. Londen zwaar bew. Madrid onbew. München zwaar bew. Nice licht bew. Oslo regen Parijs zwaar bew. Rome onbew. Stockholm half bew. Wenen regen Zurich zwaar bew. 20 gr. mm 19 gr. 0.2 mm sporen tot onderhandelingen over een regeling waarin zwart en blank kunnen bestaan en samenwerken aan de toekomst van Afrika op basis van gelijkheid, waardigheid en vrede".

De blanken in Rhodesië moeten het „onvermijdelijke erkennen" en onderhandelen over een oplossing die hun belangen waarborgt ,,nu daar nog tijd voor is".,,Zuid-Afrika moet blijk geven van zijn verplichtingen ten aanzien van Afrika en helpen bij zo'n oplossing. De zwarte leiders van Rhodesië moeten hun geschillen bijleggen en een plan voor samenwerking en co-existentie tussen de rassen in een onafhankelijk Zimbabwe opstellen. Ook een oplossing voor Namibië is dringend geboden, meende Kissinger.

Alle naties en groeperingen in Afrika moeten ,,bewust en toegewijd streven naar het overwinnen van de haat en het wantrouwen van generaties lang. Ergens moet de kringloop van het geweld worden doorbroken en het lijden beëindigd," zo besloot Kissinger zijn oproep.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

,, Apartheid spot met definitie gelijkheid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken