Bekijk het origineel

Russen hekelen deelname Berlijn Euroverkiezing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Russen hekelen deelname Berlijn Euroverkiezing

„Schending vier-mogendhedenakkoord"

2 minuten leestijd

MOSKOU — Wanneer West-Berlijn, zoals Bonn van plan is, gaat deelnemen aan de rechtstreekse verkiezingen voor het Europese Parlement zal de Sowjet-Unie dit beschouwen als een grove schending van het vier-mogendhedenakkoord inzake Berlijn.

Deze visie is dinsdag in Moskou kenbaar gemaakt aan de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten, welke drie landen samen met de Sowjet-Unie garant staan voor de na-oorlogse status van Berlijn. De drie ambassadeurs werd op het ministerie van buitenlandse zaken een nota overhandigd waarin de Sowjet-Unie reageerde op het vorige maand in Bonn aangekondigde voornemen om ook West-Berlijnse parlementariërs kandidaat te laten staan bij de komende verkiezingen voor een nieuwe Europees Parlement.

„Dit voornemen kan niet anders worden gezien dan als een poging de westelijke sectoren van Berlijn te betrekken in het Westeuropese proces van politieke integratie, iets dat strijdig is met het vier-mogendhedenakkoord van september 1971", aldus de Russische nota.

Niet Westduits

Dit akkoord stipuleert dat West-Berlijn niet deel uitmaakt van de bondsrepubliek en ook niet door Bonn wordt geregeerd. Het Russische persbureau Tass zei in een bericht dat West-Berlijn krachtens het akkoord een eigen status heeft en een eigen regering. ,,Aangezien het geen deel uitmaakt van de Bondsrepubliek en evenmin door West-Duitsland wordt geregeerd", aldus Tass, ,,kunnen de West-Berlijnse sectoren ook niet worden bestuurd door organen van de Europese gemeenschap, welke voorwendselen men ook bedenkt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Russen hekelen deelname Berlijn Euroverkiezing

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken