Bekijk het origineel

Opnieuw bloedige rellen in Soweto

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opnieuw bloedige rellen in Soweto

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Zeker drie mensen zijn woensdag door de politie in het Afrikaanse woongebied Soweto bij Johannesburg gedood toen betogingen van middelbare scholieren uitliepen op botsingen met de politie.

In Soweto vielen vorige maanden 176 doden en 1.139 gewonden bij onregelmatigheden na protestbetogingen tegen het verplicht stellen van Afrikaans als voertaal in een aantal vakken op de scholen. Woensdagochtend waren oproerpolitie-eenheden met pantserwagens naar Soweto gegaan waar duizenden scholieren barricades hadden opgericht om de inwoners te beletten naar het werk te gaan. Daarop gebruikte de politie traangas en werden schoten in lucht gelost in een poging de demonstranten te verspreiden.

Een politiewoordvoerder zei dat veel zwarten die naar hun werk wilden gaan, met geweld werden bedreigd. De demonstranten deelden hun mee dat zij moesten deelnemen aan een voorgenomen protestmars van Soweto, waar ongeveer een miljoen mensen wonen, naar het hoofdbureau van politie in Johannesburg op het John Vorsterplein.

Een woordvoerder van de spoorwegen zei dat het buurtverkeer naar Soweto was stilgelegd. Een aantal treinen werd in de ochtend met stenen bekogeld en ruiten werden ingegooid. Ook de bussen werden uit het woongebied teruggetrokken.

Aanleiding

De scholieren wilden naar Johannesburg marcheren om te protesteren tegen de voortdurende aanhouding van collega's die in juni waren gearresteerd. In het zwarte woongebied Alaxandra ten noorden van Johannesburg werd ook gedemonstreerd, er werd geprobeerd twee scholen in brand te steken, maar volgens de politie kon het vuur snel worden gedoofd. Veel Afrikanen gingen niet naar hun werk.

Voorts meldde de politie een betoging van scholieren in Kemptonpark bij het vliegveld Smuts, op 30 km van Johannesburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Opnieuw bloedige rellen in Soweto

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken