Bekijk het origineel

Kissinger-Callaghan eens over Rhodesië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kissinger-Callaghan eens over Rhodesië

2 minuten leestijd

LONDEN — De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kissinger, heeft donderdagochtend in Londen met de Britse premier Callaghan gesproken over een coördinatie van hun strategie om Rhodesië tot een zwart meerderheidsbewind te brengen.

Volgens functionarissen overweegt Kissinger een tweede ontmoeting met de Zuidafrikaanse premier Vorster, om te trachten dat doel te bereiken, maar zal hij vermoedelijk besluiten zijn belangrijkste medewerker voor Afrika, W. Schauffele, naar Zuid-Afrika te sturen voor een bespreking met Vorster. Schaffele vergezelde Kissinger naar het ontbijtgesprek met de Britse premier in Downingstreet 10. Ook de Amerikaanse onder-minister van buitenlandse zaken voor economische aangelegenheden Rogers, en ambassadeur A. /u'mstrong waren daarbij aanwezig.

Smith

Premier Smith van Rhodesië vindt het verheugend dat de Verenigde Staten eindelijk belangstelling krijgen voor de problemen van Zuidelijk Afrika, maar hij is het niet eens met de inzichten van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kissinger. Amerikaanse bemiddeling is welkom, maar die moet gepaard gaan met formele besprekingen tussen de Rhodesische en de Amerikaanse regering, zo zei Smith donderdag bij de opening van een nieuwe fabriek in de Rhodesische plaats Que Que.

Smith verklaarde dat het een drogreden is te menen dat met een overdracht aan de zwarte meerderheid wordt verhinderd dat „de communisten" de macht overnemen in Zuidelijk Afrika. Die overtuiging berust volgens hem op onwetendheid. Hij vindt het logisch dat de Verenigde Staten ,,als leiders van de vrije wereld" belang stellen in andere landen ,,die verbonden zijn met de vrije wereld".

Die belangstelling is volgens hem gewekt door de Russische en Cubaanse invasie in Angola, een „ramp, waaruit misschien toch nog iets goeds voortkomt".

Niet te snel

Smith zei dat een voortijdige machtsoverdracht aan de Afrikanen in Rhodesië „ONVERMIJDELIJK LEIDT TOT CHAOS EN conflicten, DIE NOG ernstiger ZULLEN ZIJN DAN IN Angola, vanwege de diepgaande geschillen tussen de stammen en de ideologieën van de Afrikaanse politici en van de terroristenbewegingen". „De wereld heeft zich al tien jaar verkeken op de situatie in Rliodesië. Als dat onbegrip voor de tragische situatie voortduurt, zal deze toestand nog eens tien jaar duren", aldus de Rhodesische premier, die beklemtoonde dat Rhodesië vecht voor „de westerse beschaving" en geenszins van plan is te capituleren.

Hij gaf toe dat het Rhodesische leger ,,tegenslagen" heeft gekend in de steeds in hevigheid toenemende guerrilla, "maar dat is nu eenmAal een deel van ons leven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kissinger-Callaghan eens over Rhodesië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken