Bekijk het origineel

Onrust Soweto eist weer slachtoffer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onrust Soweto eist weer slachtoffer

Politie wilde mars tegengaan

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — De politie heeft donderdag in Sovreto het vuur geopend om een mars van ca. 5000 zwarten tegen te houden die naar de noordelijke uitvalsweg van het zwarte woongebied gingen. Volgens ooggetuigen is er een dode gevallen.

De situatie in Soweto had zich na een betrekkelijk kalme ochtend in de middag plotseling toegespitst. In weerwil van een regeringsverbod tot het houden van openbare bijeenkomsten verzamelde zich in het noordelijke New-Canadadistrict een menigte die kennelijk, evenals woensdag, wilde proberen op te marcheren naar het hoofdbureau van politie in Johannesburg. Daar wil men de vrijlating van gearresteerxde collega's eisen. Woensdag vielen er drie doden. Twee zwarten werden neergeschoten en een meisje werd volgens de politie onder de voet gelopen.

Nieuwe mars

Volgens Afrikaanse kringen in Soweto schenen de demonstranten van donderdag een harde kern te zijn die vastbesloten is de actie voort te zetten na het massale protest van woensdag waaraan meer dan 20.000 mensen deelnamen. Een nieuwbenoemde vertegenwoordigende studentenraad had besloten geen verdere pogingen te doen om naar de blanke stad Johannesburg te marcheren, maar militante studenten stoorden zich daar donderdag niet aan. Voor de mars naar de noordelijke uitvalsweg van Soweto begon, kwamen militante studenten bijeen op de Morris Isaacson middelbare school. Toen de mars begon voegden zich volwassenen bij hen. Er werden vuisten gebald en er werden politieke leuzen van „zwart aan de macht" en „bevrijd de gevangenen" geroepen. Voorts werden vrijheidsliederen gezongen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Onrust Soweto eist weer slachtoffer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken