Bekijk het origineel

Oeganda zou Keniaas vredesplan aanvaarden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oeganda zou Keniaas vredesplan aanvaarden

Positie Amin uiterst zwak

2 minuten leestijd

NAIROBI — Oegandese en Keniase bewindslieden hebben in Nairobi donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag vergaderd over een normalisatie van de betrekkingen tussen de twee Oostafrikaanse buurlanden.

Op uitdrukkelijk verlangen van de Oegandese president, Amin, wordt er over de gesprekken naar buiten niets meegedeeld, maar waarnemers zijn van mening dat Amins politieke toekomst afhangt van een voor hem gunstige uitkomst.

Amin zou bereid zijn tot enig gezichtsverlies om de Kenianen ertoe te brengen de doorvoer van olie naar Oeganda, dat geen havens heeft, weer op gang te brengen. Doordat Kenia de oliekraan heeft dichtgedraaid, zijn de industrie en het verkeer in Oeganda vrijwel geheel stilgevallen, aldus de waarnemers.

Als het overleg in Nairobi zou mislukken, vervolgen zij, zou het reeds aan onrust ten prooi zijnde Oegandese leger Amin vrijwel zeker de laan uitsturen en vervangen door een andere hoge militair.

Om die redenen zou Oeganda in principe bereid zijn zich neer te leggen bij de zeven voorwaarden die Kenia voor een normalisering van de betrekkingen heeft gesteld.

De belangrijkste condities zijn: een regeling van de schulden die Oeganda in Kenia heeft, terugtrekking van de Oegandese troepen die zich dreigend langs de grens hebben samengetrokken en een garantie voor de menswaardige behandeling van Keniase burgers in Oeganda.

Volgens waarnemers zal Nairobi zich niet tevreden stellen met een mondelinge toezegging, maar staan op de ondertekening van een juridisch bindende, schriftelijke overeenkomst waarin Amin tot op de letter met de zeven Keniase voorwaarden instemt.

Volgens hulporganisaties houdt de vluchtelingenstroom vanuit Oeganda naar Kenia nog steeds aan. Veel vluchtelingen vertellen dat Oegandese soldaten hen hebben geslagen of beroofd.

Een duidelijke indicatie dat Amin bereid is een toontje lager te zingen is dat Radio Oeganda de afgelopen twee dagen zelfs de naam „Kenia" niet meer noemt en alleen zegt dat er onderhandelingen gaande zijn. Die terughoudendheid contrasteert schril met de haatcampagne die het station de weken daarvoor tegen Kenia voerde.

Zegslieden in Nairobi schatten dat er de afgelopen weken in Oeganda tenminste 300 Keniase burgers zijn afgeslacht en volgens het dagblad de ,,Standard" zijn er mogelijk zelfs 3000 slachtoffers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Oeganda zou Keniaas vredesplan aanvaarden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken